Peltokartta kännykkään

Karttamerkintöjen teko kännykällä

Peltolohkot ja Vipu-palvelun kasvulohkokartat saa helposti kännykkään. Ilmaisella Sirppi-mobiilisovelluksella voit katsoa eri vuosien peltokarttoja ja kasvulohkoja suoraan kännykän ruudulta. Voit jakaa tietoja myös toisille.

Kännykän gps-paikannus antaa lohkokarttojen ja karttamerkintöjen käsittelyyn suurta lisäarvoa. Samoja peltolohkot sisältäviä karttoja voi käyttää myös tietokoneen selaimella osoitteessa web.sirppi.fi.

Peltolohkot kartalla omassa kännykässä

Peltokartat kännykässä helpottavat monia työvaiheita. Lohkokartta ja peltolohkot kasvitietoineen ovat aina mukanasi. Paikannuksen ansiosta kännykkäsovellus osaa näyttää sen peltolohkon tiedot, jolla olet. Voit tehdä myös omia karttamerkintöjä ja myöhemmin suunnistaa uudelleen karttamerkinnän kohdalle.

Sirpin käyttäjäpalautteen perusteella mobiilin peltokartan hyöty ja ajansäästö ovat olleet hyvin merkittäviä. Peltolohkot kasvitietoineen ovat aina taskussa.

Kevään tukihaussa viljelijän pitää piirtää maataloushallinnon Vipu-palvelussa kartalle kaikki ne kasvulohkot, joissa pelto on jaettu useampaan kasvulohkoon. Ne peltolohkot hallinto piirtää automaattisesti, joissa on vain yksi kasvulohko. Kun kännykkääsi on asennettu Sirppi-mobiilisovellus, Vipussa piirretyt peltolohkot näkyvät kännykän ruudulla Maanmittauslaitoksen maastokartan tai ilmakuvan päällä. Peltolohkoa klikkaamalla saat näkyviin lohkolla viljeltävän kasvin yms.. Oma sijaintisi ohjaa mobiilin peltokartan toimintaa.

Sirpillä voi tehdä karttamerkintöjä pellolle, metsään tai minne tahansa. Peltokartalla karttamerkintä voi olla esimerkiksi hukkakaura, laskuaukko, kaivo tai rumpu. Karttamerkintä voi sisältää myös valokuvan.

Metsäkartalle voit merkitä esimerkiksi hyvän puolukkapaikan tai metsässä sijaitsevan hillasuon parhaan mättään. Kartalla näkyvät myös kiinteistöjen rajat. Kartan käyttö ei ole rajoitettu omien peltojesi tai metsäsi alueelle. Koko Suomen kartta on aina mukanasi.

Aiemmin tehdyn karttamerkinnän perusteella voit suunnistaa samaan paikkaan myös seuraavana vuonna. Kun olet riittävän lähellä kartalle merkittyä hukkakauraa tai laskuaukkoa, Sirppi näyttää automaattisesti tämän karttamerkinnän tarkemmat tiedot.

Voit etsiä myös kiinteistöjen rajat ja rajamerkit kännykän avulla. Kartalla näkyy sekä raja että oma sijaintisi.

Kartat siirtyvät kännykkään samalla kun muutkin lohkotiedot

Vipu-palvelussa piirretyn peltokartan saa noudettua helposti kännykkään.

  • Jos käytät Sirppiä itsenäisenä sovelluksena, se noutaa lohkokartat ja kasvulohkojen tiedot automaattisesti hallinnolta, kun otat Sirpin käyttöön. Kerralla noudetaan kolmen edellisen vuoden lohkokartat ja kasvulohkotiedot. Saat Sirpin puhelimesi sovelluskaupasta ilmaiseksi.
  • Jos käytät Sirppiä linkitettynä Softsalon Peltotuki-viljelysuunnitteluohjelmistoon, Sirppi saa lohkokartat samalla, kun Peltotuen ja Sirpin tietoja synkronoidaan keskenään. Lohkokartat välittyvät Sirppiin, kunhan olet piirtänyt kasvulohkot Vipu-palvelun tukihaussa ja noutanut sen jälkeen hallinnon tiedot Peltotukeen. Peltotuki-ohjelmassa ei tarvita valinnaista Kartta-lisäosaa.

Lohkokartat, peltolohkojen kasvulohkorajat ja itse tehdyt karttamerkinnät näkyvät Sirpissä automaattisesti, kun siirryt Sirpin Kartta-välilehdelle. Sirppiä voi käyttää kännykässä mobiilisovelluksena ja tietokoneella selaimen kautta.

Karttamerkintöjen teko kännykällä

  • Mene maastossa paikkaan, jonka haluat merkitä kartalle.
  • Käynnistä Sirppi ja siirry Kartta-välilehdelle.
  • Klikkaa yläreunan Plus-nappia.
  • Valitse karttamerkinnän tyyppi (hukkakaura, laskuaukko, kaivo, rumpu ….)
  • Ota halutessasi valokuva karttamerkinnän kohteesta.
  • Tallenna karttamerkintä.

Eri tyyppiset karttamerkinnät näkyvät kartalla eri näköisinä symboleina. Yläreunan valinnoilla voit halutessasi suodattaa näkyviin vain tietyn tyyppiset tai tiettynä vuonna tehdyt karttamerkinnät. Näin voit etsiä esim. viime vuoden hukkakaurapaikat. Samalla voit valita sen vuoden, jonka kasvulohkojaon (peltolohkot) haluat nähdä.

Karttamerkintöjen jakaminen kännykällä

Voit halutessasi jakaa Sirppi-mobiilisovelluksella tehtyjä karttamerkintöjä kaikilla kännykän mahdollistamilla jakotavoilla, mm. WhatsApp-sovelluksella ja sähköpostilla. Vastaanottaja saa viestin, jossa on karttamerkinnän kohteesta ottamasi valokuva ja avauslinkki. Linkin klikkaus avaa jakamasi karttamerkinnän selaimessa Sirpin karttapohjan ja Maanmittauslaitoksen kartan päällä. Voit lähettää myös Google Maps -ajo-ohjeen, joka ohjaa vastaanottajan karttamerkinnän sijaintipaikkaan.

Jaetun karttamerkinnän vastaanottaja voi katsoa karttamerkintää ilman kirjautumista tai minkään sovelluksen asentamista. Toiminto on kätevä tilapäiseen tai tiettyä karttamerkintää koskevaan jakotarpeeseen. Esim. energiapuukasan sijainti, kalkkikuorman kippauspaikka tai toiselle hukkakauran etsijälle lähetetty vanha hukkakauramerkintä tehostavat paljon työtä.

Karttamerkintöjen jakamisen lisäksi Sirppi-sovelluksen pääkäyttäjä voi antaa pysyviä käyttöoikeuksia sovelluksen tietoihin luomalla Sirppiin ns. alikäyttäjiä. Alikäyttäjä voi esim. nähdä kaikki peltolohkot ja karttamerkinnät tai jopa tehdä niitä, jos pääkäyttäjä on antanut siihen luvan. Alikäyttäjät voivat nähdä pääkäyttäjän määrittämässä laajuudessa myös viljelytoimenpiteet tai kuitata niitä tehdyiksi. Alikäyttäjien pitää asentaa Sirppi-mobiilisovellus.

Vanhan karttamerkinnän etsiminen kännykällä

  • Käynnistä Sirppi ja siirry Kartta-välilehdelle.
  • Valitse yläreunan valinnoilla näkyviin sen tyyppiset karttamerkinnät, joita haluat etsiä (esim. hukkakaura).
  • Rajoita halutessasi näkyviin vain se vuosi, jonka karttamerkintöjä haluat etsiä.
  • Valintasi mukaiset aiemmat karttamerkinnät ja oma sijaintisi näkyvät kännykän ruudulla. Voit suunnistaa kännykän kartan avulla paikkaan, jossa merkintä on tehty. Kun saavut oikeaan paikkaan, kännykän ruudulla oleva karttamerkintäsymboli suurenee ja ruudulle tulee tämän karttamerkinnän tarkempi selitys.

Maastokartta kännykässä

Sirppi-mobiilisovellus näyttää peltolohkot ja kasvulohkorajat Maanmittauslaitoksen kartan päällä. Taustakarttana voi olla peruskartta, maastokartta tai ilmakuva.

Maanmittauslaitoksen maastokartta muistuttaa tietosisällöltään peruskarttaa. Maastokartalla näkyvät mm. tiet, talot, vedet, pellot ja metsät. Maastokartta sisältää myös maaston kuviot, korkeuskäyrät ja metsien kallioalueet. Myös soidet metsäojat ja paikannimet ovat näkyvissä maastokartalla.

Maastokartan käyttö ei rajoitu peltoalueelle. Maastokartta on kätevä lisä omassa kännykässä, sillä sitä voi käyttää peltojen lisäksi myös metsässä, retkeilyssä tai maastossa suunnistamisessa. Kännykässä maastokartta on aina mukana, missä sitten liikutkin.

Jos hyödynnät Sirpin karttasovellusta ja maastokarttaa metsässä, voit merkitä siihen mm. puolukkapaikan, rajakivet, kaatuneet puut ja paljon muuta. Sirpin ja kännykkäkartan avulla samaan paikkaan on helppo suunnistaa uudelleen.

Metsätalouden taimikonhoitotarve on kätevää merkitä karttamerkintänä maastokartalle. Voit ottaa hoitoa kaipaavasta taimikosta valokuvan ja jakaa karttamerkinnän saman tien metsänhoitoyhdistyksen tai muun metsäpalveluyrittäjän käyttöön. Näin hän näkee sekä kohteen sijainnin että valokuvan kohteesta.

Maastokartan lisäksi voit katsoa Maanmittauslaitoksen ilmakuvakarttoja. Ilmakuvakartat ovat nykyisin lähes aina korkealaatuisia ja antavat suurta lisäarvoa kartan käyttöön ja paikannukseen.

Aloita näin, jos haluat peltokartat omaan kännykkääsi

Jos haluat itsenäisen Standalone-Sirpin

  • Asenna ilmainen Sirppi-mobiilisovellus puhelimesi sovelluskaupasta.
  • Rekisteröi asennuksen lopuksi itsellesi käyttäjätunnus ja kerro maatilasi tilatunnus.
  • Sirppi noutaa automaattisesti hallinnon Vipu-palvelusta tilasi lohkokartat ja kasvulohkojen tiedot. Muutamassa minuutissa sinulla on kaikki tiedot käytettävissä kännykässä, tabletissa ja tietokoneella.
  • Siirry Kartta-välilehdelle ja käytä karttaa haluamallasi tavalla.

Jos haluat Softsalon Peltotuki-ohjelmistoon linkittyvän Sirpin

  • Jos sinulla ole vielä Peltotukea, nouda aluksi itsellesi ilmainen Peltotuki Micro –ohjelma. Jokainen maatila voi kokeilla myös Peltotuki Micro –ohjelmaa veloituksetta.
  • Käynnistä Peltotuki-ohjelma ja nouda siihen hallinnon tiedot.
  • Luo Peltotuki-ohjelmalla Sirpin käyttäjätunnukset ja lähetä lohkotiedot Sirppi-pilvipalveluun.
  • Asenna Sirppi-mobiilisovellus kännykkään tai tablettiin. Saat Sirpin puhelimesi sovelluskaupasta (Android ja iPhone). Voit katsella lohkokarttoja myös tietokoneen selaimella.
  • Kirjaudu Sirppiin Peltotuessa luomillasi tunnuksilla.
  • Siirry Kartta-välilehdelle ja käytä karttaa haluamallasi tavalla.

Sirppi on muutakin kuin karttasovellus

Sirppi-mobiilisovelluksella voi karttojen käsittelyn lisäksi tehdä lohkokirjanpitoa ja ylläpitää tilan varastotietoja. Varastokirjanpito soveltuu sekä tavanomaisille tiloille että luomutiloille.

Voit käyttää Sirppiä joko itsenäisenä standalone-versiona tai Softsalon Peltotuki-viljelysuunnitteluohjelmaan linkitettynä.

Jos käytät Sirppiä yhdessä Peltotuki-ohjelman kanssa, voit luoda viljelytapahtumia ensin Peltotuella ja kuitata niitä tehdyksi Sirpissä. Tapahtumia voi lisätä ja muokata myös suoraan Sirppi-mobiilisovelluksella.

Voit käyttää Sirpin tietoja niin monelta päätelaitteelta kuin haluat. Käytössä on aina sama Sirpin pilvessä oleva tietovarasto. Voit luoda tilan tiedoille myös alikäyttäjiä.

Jokainen maatila saa Sirpin käyttöön ilmaiseksi.

Sirpin käyttöohje

Lohkokirjanpitoon ja viljelysuunnitteluun liittyviä artikkeleita:

Mobiili lohkokirjanpito kännykällä

Ilmainen viljelysuunnitelma kännykkään

Luomutilan varastokirjanpito

Ihastu itsekin. Lataa Sirppi nyt!