Sirppi Energian käyttöohje

Puuvarastot kännykässä

Ohjeita Sirppi Energia -mobiilisovelluksen käyttöön

Tämä ohje koskee Sirppi Energia -sovellusta. Maatilan Sirpin ohjeeseen pääset tästä.

Tervetuloa Sirppi Energian ohjesivustolle! Toivomme, että löydät vastaukset seuraavista ohjeista. Jos asia ei selviä, voit ottaa meihin yhteyttä osoitteella asiakaspalvelu@sirppi.fi.

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Mikä Sirppi Energia on?

Mitä voin tehdä Sirppi Energia -sovelluksella?

Asennus ja käyttötavat

Aloitusohje

Uuden varastopaikan perustaminen

Varaston sijainnin täydennys tai muutos

Varastotapahtuman lisäys

Varastotapahtuman muutos

Varastopaikan jakaminen

Maksutietojen ylläpito

Tulosteet

Alikäyttäjien luonti ja käyttöoikeudet

Välilehdet lyhyesti

Valikko: Käyttöoikeudet, omat tiedot, salasanan vaihto, asetukset ym.

Päivitykset

Käyttötuki ja ongelmatilanteet

Vihjeitä tehokkaaseen käyttöön

Mikä Sirppi Energia on?

Sirppi Energia on energiayrittäjien varastonhallinta kännykässä. Se on tehty lämpöyrittäjien toiveesta käytännön tarpeeseen.

Sirppi hyödyntää tehokkaasti paikkatietoa, tietää varastojen paikat ja osaa ohjata autot varastojen luokse.

Uudet varastopaikat voi perustaa suoraan omaan sijaintiin tai puhelimen karttaa halutusta paikasta klikkaamalla. Varastosta voi ottaa valokuvan ja kirjoittaa sanallisia lisätietoja.

Varaston sijainnin voi jakaa mm. WhatApps-sovelluksella ja sähköpostilla. Puuauton kuski ja hakettaja saavat valokuvan varastopaikasta ja linkin, josta aukeaa Goole Mapsin ajo-ohje.

Sirppi ylläpitää varastojen tietoja puulajeittain ja energiajakeittain. Tienvarressa haketettu puumäärä siirtyy parilla klikkauksella hakevarastoon oikeaksi hakemääräksi. Sirpillä voit nopeasti etsiä vanhimmat varastot tai tiettyä tavaraa sisältävät varastopaikat.

Sirppi Energia laskee varastojen kokonaismäärät lajeittain ja näyttää kaikkien varastojen sijainnit. Myös puun ostohinnat, sovitut ennakkomaksut ja myyjien yhteystiedot voidaan tallentaa Sirppiin.

Saat Sirppi Energia -mobiilisovelluksen ilmaiseksi puhelimesi sovelluskaupasta (Android, iPhone ja iPad). Heti mukaan lähtevät saavat myös vuoden käytön täysin ilmaiseksi. Myöhemmin käyttöön tullee pieni vuosimaksu, jolla katetaan kehityskulut. Jatkossakin jokainen käyttäjä saa aluksi ilmaista käyttöaikaa, jotta voi itse nähdä sovelluksen hyödyt. *

Sirppi Energia pohjautuu suosittuun Sirppi-mobiilisovellukseen, jota on ladattu maatalouskäyttöön jo yli tuhat kertaa. Sirppi Energia on kehitetty yhdessä lämpöyrittäjien kanssa ja se on saanut paljon kehuja. Toivomme edelleen saavamme käyttäjiltä uusia ideoita ja kehitysehdotuksia. Sirppiä kehitetään jatkuvasti. Tavoite on tuoda energiavarastojen hallinta uudelle aikakaudelle.

Sirppi Energia on suunniteltu 5” ja suuremmille näytöille. Aito mobiilisovellus toimii pienellä näytöllä paremmin ja helpommin kuin selaimen kautta käytettävä palvelu. Se pystyy myös hyödyntämään tehokkaasti puhelimen kameraa ja sijaintitietoa. Siksi Sirppi on ensisijaisesti mobiilisovellus. Sitä voi kuitenkin käyttää myös tietokoneella selaimen kautta osoitteessa energia.sirppi.fi. Näin tietoja voi täsmentää ja tapahtumia suunnitella isomman näytön ja hiiren avulla.

Testikäyttäjiltä saatu palaute on ollut erittäin hyvää. Muista kuitenkin, että parhaassakin sovelluksessa on riskinsä. Kirjaa tarpeen mukaan tiedot Sirpin lisäksi myös muulla tavoin. Käytännössä ongelmia ei ole ollut. Jos sinulle kuitenkin tulee ongelmia, ota yhteyttä osoitteella asiakaspalvelu@sirppi.fi.

Kehittäjien toive on, että Sirppi Energia on sekä sovellus että käyttäjäyhteisö. Tarkoitus on tehdä jotain uutta, josta on aitoa apua energia-alan yrittäjien päivittäiseen toimintaan. Siksi pyydämme kehitysehdotuksia ja kommentteja kaikilta käyttäjiltä osoitteeseen asiakaspalvelu@sirppi.fi.

Haukkuja emme kaipaa, ne eivät kehitä mitään. Kehitysehdotuksia ja hyvää me-ilmapiiriä kaipaamme. Niillä tehdään ihmeitä.

Mitä voin tehdä Sirppi Energia -sovelluksella?

Sirppi Energia -sovelluksella voit mm.:

 • Lisätä, katsoa ja muokata varastojen tietoja kännykällä, tabletilla ja tietokoneella.
 • Lisätä uusia varastopaikkoja maastossa omaan sijaintiin.
 • Lisätä uusia varastoja haluttuun paikkaan klikkaamaamalla karttaa varastopaikan kohdalta.
 • Ottaa valokuvan varastosta ja kirjoittaa sanallisia lisätietoja.
 • Jakaa varaston tiedot ja valokuvan esim. WhatsApp-sovelluksella autokuskille tai hakettajalle. Viestissä oleva linkki avaa saajan kännykkään Google Maps -ajo-ohjeen.
 • Nähdä varastojen yhteismäärät puulajeittain ja energiajakeittain.
 • Etsiä vanhimmat varastot tai tiettyä tavaraa sisältävät varastot.
 • Siirtää tavaraa varastosta toiseen. Sirppi laskee puumäärän perusteella siitä saatavan hakemäärän.
 • Luoda alikäyttäjiä ja antaa heille halutut käyttöoikeudet. Alikäyttäjät voivat merkitä esim. haketuksia tai tavaran siirtoja, tai hallita kaikkia Sirpin tietoja.
 • Käsitellä samoja tietoja monelta laitteelta kännykällä, tabletilla ja tietokoneella.
 • Katsoa varastotietoja ja sijaintipaikkoja Maanmittauslaitoksen kartan tai ilmakuvan päällä.
 • Ylläpitää puun myyjien kanssa sovittuja hintoja ja ennakkomaksuja.

Huomaa, että Sirpin käynnistys tai varastotietojen listaaminen ruudulle vie aikaa sen mukaan, miten hyvin gps-signaali toimii. Joskus Sirppi saa äkkiä tarkan signaalin, joskus se joutuu odottamaan pitkään, ja tarkkuus jää sittenkin heikoksi. Kannattaa testata paikannuksen toimivuutta ja karttamerkintöjen tekoa omaan sijaintiin ulkona. Sisällä kännykän gps-signaali on lähes aina huono.


Asennus ja käyttötavat

 • Etsi Sirppi Energia -mobiilisovellus puhelimesi sovelluskaupasta ja asenna se. Sovellus löytyy Androidin Play-kaupasta ja Applen App Storesta nimellä Sirppi Energia. Sovellus on ilmainen.
 • Klikkaa Sirppi Energian alkuruudulta Rekisteröidy. Anna sähköpostiosoitteesi, valitse salasana ja tallenna yrityksen Y-tunnus.
 • Käyttöönotto on valmis ja pääset tositoimiin. Katso lisätietoja kohdasta
  Aloitusohje
  .

Voit käsitellä Sirpillä vapaasti omia varastotietojasi. Omien tietojen käyttö on paras tapa nähdä sovelluksen hyöty.

Voit käyttää Sirppi Energia -sovellusta myös tietokoneella osoitteessa
energia.sirppi.fi
. Koska tietokone ei usein joko sisällä paikannusta tai ilmoita sijaintipaikkaa oikein/tarkasti, Sirppi on parhaimmillaan nimenomaan mobiilisovelluksena. Tietokoneella on kuitenkin helppo täsmentää tietoja, generoida tulosteita ym., kun käytössä on iso ruutu ja hiiri.

Sirppi Energia on aito pilvipalvelu, jonka tietoja voi käyttää usealta eri päätelaitteelta. Kaikki laitteet näkevät saman tietovaraston. Voit käyttää omilla tunnuksillasi sovellusta esim. kännykällä, tabletilla ja tietokoneella. Jos haluat antaa käyttöoikeuksia muille, perusta heille alikäyttäjätunnukset. Voit itse päättää jokaisen käyttäjän käyttöoikeuden laajuuden.

Normaalikäytössä Sirpistä ei tarvitse erikseen kirjautua ulos tai uudelleen sisään. Sirpin käynnistyksessä näkyviin tulee hetkeksi kirjautumisruutu, mutta usein parin sekunnin kuluttua ohjelma jatkaa ilman uutta tunnusten kirjoittamista.

Huom! Sirpin ja kaikkien muiden kännykkäsovellusten takia on tärkeää, että kännykässä on käytössä tunnuskoodi, jota kysytään aina, kun kännykkä avataan.

Aloitusohje

Perustermit

 • Nimikeryhmä: Tietyn tyyppisiä varastonimikkeitä sisältävä pääryhmä (esim. Kokopuu)
 • Nimike eli Varastonimike: Tietyn tyyppinen puu tai energiajae (esim. Kokopuu/Koivu)
 • Varastopaikka: Mikä tahansa paikka, jossa on varastoituna jotakin varastonimikettä (esim. Tienvarsivarasto Kylätie 123)
 • Varastotapahtuma: Tavaran kirjaaminen sisään varastoon tai pois varastosta (esim. Kokopuu/Koivu lisäys 123 m irto-m3)

Aloitus ja tutustuminen

Kun olet asentanut Sirppi Energia -sovelluksen puhelimesi sovelluskaupasta ja luonut käyttäjätunnuksen, sovellus aukeaa Kartta-välilehdelle.

 1. Lisää ensimmäinen varasto:
  • Jos et ole itse varastolla, zoomaa kartta sopivan kokoiseksi ja klikkaa sitä paikasta, jonne haluat lisätä varaston.
  • Jos olet itse varastolla, klikkaa kartan sijaan yläkulman +-nappia. Näin varasto lisätään nykyiseen sijaintiisi.
  • Tallenna varaston perustiedot, ota tarvittaessa valokuva ja klikkaa Tallenna-nappia. Varastopaikka on nyt perustettu oikeaan sijaintiin.
  • Sirppi siirtyy automaattisesti varastotapahtuman lisäykseen. Valitse tässä varastossa olevan tavaran nimikeryhmä ja nimike (esim. Karsittu ranka/Koivu), tallenna arvioitu määrä ja hyväksy Tallenna-napilla. Nyt Sirpillä on tiedossa, että tässä sijainnissa on näin paljon tätä puuta.
 2. Lisää pari muuta varastoa. Helpointa varastojen lisäys on omaan sijaintiin, mutta voit lisätä niitä myös karttaa oikeasta paikasta klikkaamalla tai jättämällä sijaintitieto tässä vaiheessa pois. Puun ajon ja haketuksen takia varastojen sijainnit ovat tärkeitä ja myös valokuva helpottaa kuskia, mutta voit täydentää tietoja myöhemmin.
 3. Siirry alareunasta Yhteenveto-välilehdelle. Klikkaa listalta nimikeryhmiä ja nimikkeitä. Näin näet paljonko varastoissa on mitäkin tavaraa ja missä se sijaitsee. Voit järjestää listauksen nimikeryhmittäin (eri tyyppiset energiapuukasat) tai varastoittain.
 4. Palaa Kartta-välilehdelle ja klikkaa kartalla näkyvää varastomerkkiä. Ruudun alareunaan tulee näkyviin varaston sisältö. Sisältörivin oikeassa reunassa olevan napin takaa löydät pikavalintoja tämän varaston käsittelyyn. Voit esim. merkitä haketuksen, katsoa varaston aiempia tapahtumia tai jakaa ajo-ohjeen varastolle.
 5. Tutustu muihin välilehtiin. Välttämättä et tarvitse niitä lainkaan:
  • Tapahtumat-välilehdellä näet kaikki Sirppiin tallennetut varastotapahtumat ja voit tarvittaessa muuttaa niitä klikkaamalla muutettavaa riviä. Yläreunasta voit suodattaa näkyviin vain tietyn varastonimikkeen (esim. hakkuutähteet) ja niitä sisältävät varastopaikat. Jos käytät Sirppiä kartan kautta, sinun ei välttämättä tarvitse tehdä mitään tällä välilehdellä.
  • Varastot-välilehdellä näet listan kaikista varastoista. Voit muuttaa varaston tietoja klikkaamalla muutettavaa riviä. Yläreunasta voit suodattaa näkyviin nykyiset varastot tai vanhat poistuneet varastot. Hakevarasto-riviä klikkaamalla voit lisätä hakevarastolle sijaintipaikan. Jos lisäät uudet varastot kartan kautta, sinun ei välttämättä tarvitse tehdä täällä mitään.
  • Nimikkeet-välilehdellä näet kaikki varastonimikkeet, mm. eri puulajit. Voit lisätä itse nimikkeitä ja täydentää olemassa olevien nimikkeiden tietoja. Voit mm. valita energiajakeille oletusvarastot helpottamaan Sirpin käyttöä. Välttämättä sinun ei tarvitse tehdä täällä mitään.
 6. Tallenna Sirppiin muut puuvarastosi. Nyt Yhteenveto-välilehdeltä näkyy koko varastotilanteesi. Tulosteilta näet lisäksi vanhimmat varastot, varastoerittelyt ja sovitut maksut.

Tulevat työt

Jatkossa riittää, että

 • Lisäät uudet varastopaikat Kartta-välilehdellä tai Varastot-välilehdellä. Samalla saat tallennettua tässä varastossa olevan puutavaran määrän.
 • Lähetät ajo-ohjeita tarpeen mukaan.
 • Lisäät haketuksen varastotapahtumana, joka poistaa puutavaran varastosta ja lisää hakkeen hakevarastoon (jos käytät hakevarastoa). Voit antaa vakiohakettajalle alikäyttäjätunnukset ja pyytää häntä tallentamaan haketusmäärät.
 • Lisäät varastotapahtuman, jos puutavara haketuksen sijaan vain siirretään toiseen varastoon. Voit antaa vakiokuljettajalle alikäyttäjätunnukset ja pyytää häntä tallentamaan ajettu määrät.
 • Kirjaat poltetun hakkeen pois hakevarastosta. Muista tässäkin alikäyttäjätunnukset.

Uuden varastopaikan perustaminen

Jokainen puun tai energiajakeen säilytyspaikka perustetaan omana varastona Sirppiin.

Varasto voidaan perustaa joko omaan sijaintiin, kartalta osoitettuun paikkaan tai ilman paikkatietoa. Jos perustat varaston aluksi käytännön syistä ilman paikkatietoa, täydennä paikka myöhemmin. Sijaintitieto on välttämätön mm. ajo-ohjeen jakamisessa.

Varaston perustamistavat:

 • Varaston lisääminen omaan sijaintiin: Klikkaa +-nappia kartta-välilehdellä tai Varastot-välilehdellä.
 • Varaston lisääminen ilman sijaintia: Klikkaa +-nappia kartta-välilehdellä tai Varastot-välilehdellä. Poista rasti kohdasta Lisää varasto nykyiseen sijaintiin.
 • Varaston lisääminen muuhun sijaintiin: Klikkaa Kartta-välilehdellä karttaa siitä kohdasta, jonne haluat lisätä varaston.

Huom! Kun Sirppi on kysynyt lisättävän varaston tiedot, se siirtyy automaattisesti ao. varastoa koskevan varastotapahtuman lisäykseen. Tallenna tähän varastossa oleva tai sinne nyt ajettava puumäärä. Voit tallentaa määrän arvioina, jota voi tarvittaessa myöhemmin muuttaa.

On tärkeää tehdä aina tehdä sekä varasto että siihen kohdistuva varastotapahtuma. Varaston tietoja ovat paikka ja maksutiedot. Varastotapahtuman tietoja ovat puumäärä ja laji. Kun molemmat tiedot on tallennettu, Sirppi tietää oikean varastotilanteen.

Jos et tiedä vielä puun määrää edes arviona, voit halutessasi peruuttaa varastotapahtuman lisäyksen. Näin Sirppiin tallentuvat vain varastopaikan perustiedot, mutta varasto jää toistaiseksi tyhjäksi. Voit myöhemmin lisätä varastotapahtuman esim. klikkaamalla varastoa kartalla, klikkaamalla sitten alareunan muokkauspainiketta ja valitsemalla Lisää varastotapahtuma. Varastotapahtumia ovat kaikki tavaran lisääntymiset ja vähentymiset.

Varaston sijainnin täydennys tai muutos

Jos olet aluksi perustanut varaston ilman sijaintitietoa, voit myöhemmin täydentää sille sijaintipaikan. Jos olet vahingossa perustanut varaston aluksi väärään sijaintiin, voit korjata sijainnin myöhemmin.

Varastopaikan sijainnin täydennys:

 1. Siirry Varastot-välilehdelle, etsi oikea varasto listalta ja klikkaa sitä. Sijainti-puutteellinen varasto erottuu listalla siitä, että rivin alusta puuttuu sijainti-symboli.
 2. Klikkaa ruudun yläreunassa kartan kohdalla näkyvää Sijoita varasto kartalle klikkaamalla -tekstiä.
 3. Klikkaa kartaa kohdasta, jossa varasto sijaitsee.

Varastopaikan sijainnin muutos:

 1. Mene siirrettävän varastopaikan muutokseen:
  • Klikkaa varastoa kartalla, klikkaa alareunan muokkausnappia ja valitse Muokkaa varaston tietoja tai
  • Siirry Varastot-välilehdelle, etsi oikea varasto listalta ja klikkaa sitä.
 2. Suurenna kartta klikkaamalla ruudun yläreunassa näkyvällä kartalla näkyvää [ ]-suurennusnappia.
 3. Klikkaa kartan päällä näkyvää Muuta paikkaa -nappia.
 4. Klikkaa kartaa kohdasta, jonne haluat siirtää varaston.

Varastotapahtuman lisäys

Varastotapahtumia ovat kaikki tapahtumat, jossa tavaraa tuodaan varastoon tai viedään pois varastosta.

Kun Sirppiin perustetaan uusi varastopaikka, Sirppi ehdottaa automaattisesti myös varastotapahtuman lisäämistä. Tienvarsivarastoon ajettava tai siellä jo oleva puu voidaan näin tallentaa kerralla Sirppiin.

Myöhemmin, aina kun varastoon tuodaan lisää tavaraa tai sitä ajetaan pois, toiminta pitää lisätä Sirpiin uutena varastotapahtumana. Varastotapahtumia voivat lisätä myös alikäyttäjät, esim. puukuskit ja hakettajat.

Pääset varastotapahtuman lisäykseen seuraavasti:

 1. Valitse varasto klikkaamalla sitä kartalla
 2. Alareunaan tulee näkyviin tämän varaston sisältö. Klikkaa alarivin muokkausnappia.
 3. Valitse Lisää varastotapahtuma

Toinen tapa mennä varastotapahtuman lisäykseen on klikata Tapahtumat-välilehden yläreunan +-nappia. Toiminta kartan kautta on kuitenkin usein helpompaa, koska tapahtuman varastovalinta esitäytetään valmiiksi.

Varastotapahtuman lisäyksen vaiheet:

 1. Siirry varastotapahtuman lisäykseen yllä kerrotulla tavalla
 2. Valitse nimikeryhmä ja varastonimike (esim. Kuitupuu/Havupuu)
 3. Valitse + tai – (tavaran lisäys tai vähennys)
 4. Tallenna määrä
 5. Kirjoita tarvittaessa selite ja ota valokuva
 6. Tallenna tapahtuma

Tavaran pois ajo varastosta

Siirry ensin varastotapahtuman lisäykseen yllä kerrotulla tavalla.

Jos varasto ei ole tyhjä, varaston sisältö näkyy ruudun yläreunassa harmaalla alueella. Kun klikkaat harmaata riviä, Sirppi esitäyttää tapahtuman tiedot ja ehdottaa, että koko määrä kuitataan pois varastosta. Muuta tarvittaessa määrää tai muita tietoja. Voit halutessasi täyttää kaikki rivit myös käsin eli olla klikkaamatta harmaapohjaista riviä.

Tavaran siirto toiseen varastoon

Käynnistä ensin varastotapahtuman lisäys ylempänä kerrotulla tavalla.

Aina, kun Muutos-rivillä on valittuna miinus (-) eli tapahtumalla kuitataan tavaraa pois, ruudulle tulee näkyviin Siirrä toiseen varastoon -rasti. Kun laitat tämän rastin päälle, Sirppi kysyy myös kohdevaraston tiedot. Näin syntyy yhdellä toimenpiteellä kaksi varastokirjausta: ulos lähdevarastosta ja sisään kohdevarastoon.

Kun kirjaat siirtoa toiseen varastoon, voit tarvittaessa muuttaa myös varastonimikettä. Tämä on tarpeellista esim. silloin, kun puu haketetaan ja ajetaan hakevarastoon.

Siirto toiseen varastoon mahdollistaa myös määrän muutoksen. Jos kirjaat haketusta, klikkaa 2.5X -nappia. Näin Sirppi muuntaa puumäärän hakkeeksi. Voit muuttaa kerrointa tarvittaessa myös käsin.

Jos olet määritellyt hakkeen oletusvarastoksi hakevaraston, Sirppi valitsee myös kohdevaraston automaattisesti.

Haketuksen kirjaus

 • Käynnistä ensin varastotapahtuman lisäys ylempänä kerrotulla tavalla.
 • Valitse tarvittaessa lähdevarasto (esim. tienvarsivarasto, joka nyt haketetaan).
 • Klikkaa yläreunassa harmaalla pohjalla näkyvää varastonimikkeen ja saldon näyttävää sinistä riviä. Näin Sirppi täyttää automaattisesti lähdevarastolle oikean nimikkeen ja ehdottaa koko varastomäärän pois kirjaamista eli koko varaston haketusta. Voit halutessasi muuttaa määrää myöhemmin.
 • Rastita Siirrä toiseen varastoon. Näin Sirppi kysyy myös kohdevaraston tiedot (varaston, jonne hake ajetaan).
 • Valitse kohdenimikkeeksi esim. Energiajae/Polttohake ja varastoksi esim. Hakevarasto. Jos olet määritellyt hakkeelle oletusvaraston, Sirppi ehdottaa automaattisesti tätä varastoa.

Jos hakkeen määrä lasketaan tienvarsivaraston puumäärän perusteella:

 • Tallenna kohdevaraston määrä eli hakkeen määrä joko käsin tallentamalla tai Sirpin lähdevaraston puumäärän perusteella laskemana. Jos haluat Sirpin laskevan kohdevaraston määrän 2,5 kertoimella (hakemäärä on 2,5 kertaa tiedetty tienvarren puumäärä), klikkaa Kerroin-rivin 2,5X-nappia. Voit antaa myös itse haluamasi kertoimen samalle riville.
 • Voit missä vaiheessa tahansa halutessasi muuttaa käsin sekä lähdevaraston että kohdevaraston määriä.
 • Jos haluat samalla poistaa tyhjän lähdevaraston kokonaan kartalta, rastita Poista tyhjä varasto (tämä toiminto näkyy, jos lähdevarasto tulee tyhjäksi). Näin kartalta poistuu samalla turha tyhjä varasto. Jos haluat katsoa myöhemmin sen tietoja, voit palauttaa varaston Varastot-välilehdeltä. Varastoa ei siis poisteta lopullisesti vaan piilotetaan pois häiritsemästä.
 • Tallenna tapahtuma lopuksi. Näin syntyy yhdellä toimenpiteellä kaksi varastokirjausta: ulos lähdevarastosta ja sisään kohdevarastoon.


Jos tienvarsivaraston puumäärä lasketaan hakemäärän perusteella:

 • Muuta kohdevaraston määräksi toteutunut hakkeen määrä.
 • Jos lähdevaraston yksikkönä on kiinto-m3 (tienvarsivarastossa esim. karsittua rankaa tai kuitupuuta), seuraavalle riville tulee näkyviin harmaalla pohjalla oleva sininen teksti Muuta lähdemäärä kertoimella 2.5x. Kun klikkaat tätä tekstiä, Sirppi laskee tienvarsivarastosta pois kuluneen puumäärän.
 • Jos lähdevaraston yksikkönä on muu kuin kiinto-m3, muuta itse tarvittaessa lähdevaraston määrä eli tienvarsivarastosta pois kulunut puumäärä oikeaksi.
 • Jos tienvarsivaraston alkuperäinen puumäärä on ollut arvio ja koko varasto on nyt haketettu, mutta määrä ei vastaa arviota, rastita lisäksi Merkitse lähdevarasto tyhjäksi (tämä toiminto näkyy, jos lähdevarasto ei tule tyhjäksi). Näin Sirppi luo lisäksi kohdevaraston nollaavan tapahtuman. Näin yhdellä toimenpiteellä syntyy kolme varastokirjausta: ulos lähdevarastosta, sisään kohdevarastoon ja lähdevaraston nollaava tapahtuma.
 • Jos haluat samalla poistaa tyhjän lähdevaraston kokonaan kartalta, rastita Poista tyhjä varasto (tämä toiminto näkyy, jos lähdevarasto tulee tyhjäksi). Näin kartalta poistuu samalla turha tyhjä varasto. Jos haluat katsoa myöhemmin sen tietoja, voit palauttaa varaston Varastot-välilehdeltä. Varastoa ei siis poisteta lopullisesti vaan piilotetaan pois häiritsemästä.

Vihje:

Jos teet tilityksen myyjälle haketuksen jälkeen ja hakemäärän perusteella laskettuna, voit tilitystä tehdessäsi suodattaa Tapahtumat-välilehdelle näkyviin tienvarsivaraston kirjaukset ja päätellä niistä oikean tilittävän puumäärän. Se tapahtuu vähentämällä alkuperäisestä arviomäärästä varaston nollaavan tapahtuman määrä (tapahtuman, jonka selite on “Merkitty varasto tyhjäksi”).

Vihje:

Jos varasto on jo poistettu, voit palauttaa sen takaisin näkyviin seuraavasti: Mene Varastot-välilehdelle -> Valitse Näytä poistetut -> Mene ao. varaston muutokseen -> Valitse Palauta poistettu varasto. Näin voit tarkastella myös aiemmin poistetun varaston tapahtumia Tapahtumat-välilehdeltä.

Vihje:

Jos haluat tarkastaa myöhemmin, miten olet tehnyt tietyn varaston haketuskirjaukset, mene Tapahtumat-välilehdelle, älä tee mitään suodatusta ja kelaa listaa niin alas, että pääset kirjauspäivän kohdalle. Näin näet samalla kertaa sekä tienvarsivaraston kirjaukset että hakevaraston kirjaukset ja voit halutessasi tarkistaa, että käytit oikeaa muunnoskerrointa. Tapahtumien selitteistä näet, mistä varastosta ja minne tavaraa on siirretty.

Varastotapahtuman muutos

Jos huomaat virheen varastotapahtumassa, saat korjattua sen seuraavasti:

 1. Valitse varasto klikkaamalla sitä kartalla.
 2. Alareunaan tulee näkyviin tämän varaston sisältö. Klikkaa alarivin muokkausnappia.
 3. Valitse Näytä tapahtumalista. Sirppi siirtyy Tapahtumat-välilehdelle ja suodattaa näkyviin tämän varaston tapahtumat.
 4. Klikkaa listalla sitä riviä, jota haluat korjata. Tee tarvittavat muutokset ja tallenna tapahtuma.

Toinen tapa mennä varastotapahtuman muutokseen on siirtyä ensin Tapahtumat-välilehdelle ja suodattaa sieltä näkyviin tämän varaston tiedot.

Huomaa, että jos olet kirjannut siirron toiseen varastoon, sinun pitää tarvittaessa korjata sekä lähdevaraston että kohdevaraston tapahtumien määriä. Vaikka kirjaukset luotiin automaattisesti samalla kertaa, niiden välille ei jää mitään pysyvää linkkiä. Kaikki varastotapahtumat ovat toisistaan riippumattomia ja vapaasti yksittäin muutettavissa.

Varastopaikan jakaminen

Alikäyttäjät voivat nähdä kaikki Sirpin tiedot siinä laajuudessa kuin pääkäyttäjä on määritellyt.

Tämän lisäksi Sirpin käyttäjä voi jakaa ajo-ohjeita yksittäiselle varastopaikalle. Tämä on kätevää esim. silloin, kun satunnaiselle puukuskille tai hakettajalle halutaan ilmoittaa varaston sijainti ja haluttu toiminta.

Voit jakaa ajo-ohjeen varastolle seuraavasti:

 1. Klikkaa Kartta-välilehden kartalla näkyvää varastomerkintää niin, että ruudun alareunaan tulee tämän varaston sisältö ja mahdollinen valokuva.
 2. Klikkaa tekstin oikealla puolella olevaa muokkauskuvaketta.
 3. Valitse alareunaan avautuvasta valikosta Jaa ajo-ohje.

Voit jakaa ajo-ohjeen mm. WhatsApp-viestinä ja sähköpostina sen mukaan, mitkä palvelut sinulla on omassa kännykässäsi käytössä. Jakoviesti sisältää karttamerkinnän tekstin, valokuvan ja linkin, joka avaa vastaanottajan kännykkään Google Maps -ajo-ohjeen varastolle. Voit kirjoittaa viestiin myös vapaata tekstiä, esim. halutun haketusmäärän, kohdevaraston tms..

Jaetun merkinnän vastaanottajan ei tarvitse asentaa Sirppiä tai kirjautua siihen. Riittää, että hän klikkaa saamaansa jakolinkkiä. Hän näkee vain tämän varastopaikan, pohjakartan ja ajo-ohjeen, ei muita Sirpin tietoja.

Maksutietojen ylläpito

Pääkäyttäjä ja täydet oikeudet saanut alikäyttäjä voivat varaston tietoja käsitellessään tallentaa myös maksutietoja. Maksutietojen tallennus ei ole pakollista Sirpin muun käytön kannalta.

Kun klikkaat varaston tietojen lisäyksessä/muokkauksessa Maksutiedot-nappia, pääset tallentamaan seuraavat tiedot:

 • Sovittu hinta
 • Sovittu ennakkomaksu euroa
 • Ennakkomaksun pvm
 • Ennakkomaksu maksettu -rasti
 • Loppumaksu euroa
 • Loppumaksun pvm
 • Loppumaksu maksettu -rasti

Voit katsoa avointen maksujen yhteenvetoa pdf-tulosteelta. Tulosteet käynnistyvät Yhteenveto-välilehden yläreunan printterin kuvaa klikkaamalla. Tarkemmin kohdassa Tulosteet.

Tulosteet

Pääset tulosteisiin klikkaamalla Yhteenveto-välilehden yläreunan printterin kuvaa. Tulosteet lähetetään pdf-muodossa omaan sähköpostiisi tai muuhun haluamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Sirppi Energia sisältää seuraavat tulosteet:

 • Varastokirjanpito nimikkeittäin (mm. yhteismäärät puulajeittain)
 • Varastokirjanpito varastoittain
 • Varastot aikajärjestyksessä (mm. vanhimpien puuvarastojen etsintä)
 • Avoimet maksut (maksusitoumukset, joihin pitää reagoida)

Tulosteita kehitetään käyttäjäpalautteen perusteella. Kannattaa lähettää kehitysvinkkejä.

Alikäyttäjien luonti ja käyttöoikeudet

Pääkäyttäjällä tarkoitetaan käyttäjää, joka hallitsee Sirpissä jonkin yrityksen varastotietoja. Pääkäyttäjä voi käyttää Sirpin kaikkia ominaisuuksia ja luoda halutessaan alikäyttäjiä. Pääkäyttäjältä laskutetaan Sirpin käyttömaksu, kun käyttö muuttuu maksulliseksi.

Sinusta tulee automaattisesti yrityksen pääkäyttäjä, kun asennat Sirpin ja luot siihen käyttäjätunnuksen. Tunnus on sähköpostiosoitteesi.

Pääkäyttäjänä voit halutessasi luoda alikäyttäjiä ja antaa heille käyttöoikeuksia tilan tietoihin. Pääkäyttäjä voi päättää jokaisen alikäyttäjän käyttöoikeuden laajuuden.

Alikäyttäjätyypit:

Pääkäyttäjänä voit määritellä eri tasoisia alikäyttäjiä. Käyttöoikeustasot ovat:

 • Luku: Oikeus katsoa tietoja kartalta ja jakaa ajo-ohje.
 • Tapahtumien lisäys: Oikeus lisätä varastotapahtumia kartalta (esim. puun ajo tai haketus).
 • Varastojen ja tapahtumien lisäys sekä muokkaus: Oikeus lisätä varastoja ja varastotapahtumia kartalta (esim. uusi tienvarsivarasto).
 • Täydet oikeudet: Oikeus nähdä kaikki välilehdet ja muokata kaikkia tietoja, mukaan lukien maksutiedot.
 • Pääkäyttäjä: Oikeus muokata kaikkia tietoja, luoda alikäyttäjiä ja määritellä käyttöoikeudet. Pääkäyttäjä on Sirpin tunnukset luonut henkilö. Pääkäyttäjiä ei voi itse lisätä.

Ajo-ohje varastolle voidaan jakaa kenelle tahansa eikä se vaadi alikäyttäjätunnuksen luomista tai Sirpin asentamista. Alikäyttäjiä kannattaa määritellä yrityksen vakioihmisille tarpeen mukaan.

Alikäyttäjän luominen ja käyttöoikeuksien antaminen:

 • Avaa Sirpin valikko ruudun vasemmasta yläkulmasta ja valitse sieltä Käyttöoikeudet. Voit määritellä käyttöoikeuksia myös tietokoneella, isommalla ruudulla.
 • Lisää alikäyttäjä Alikäyttäjät-rivin +-napilla
 • Alikäyttäjä saa automaattisesti käyttäjätunnuksen ja kertakäyttösalasanan. Ota tunnus ja salasana ylös ja anna ne alikäyttäjälle. Alitunnukset ovat muotoa pääkäyttäjäntunnus_1, pääkäyttäjäntunnus_2 jne…
 • Lisää käyttöoikeus Käyttöoikeudet-rivin +-napilla.
  1. Valitse listalta sen alikäyttäjän käyttäjätunnus, jolle haluat antaa käyttöoikeudet.
  2. Valitse haluamasi käyttöoikeuden laajuus.

Voit muokata käyttöoikeuksia klikkaamalla listalla näkyvää käyttöoikeustekstiä. Muokkausruudulla on Poista-nappi, jolla voit poistaa käyttöoikeuden. Voit muokata ja poistaa alikäyttäjiä klikkaamalla listalla näkyvää alikäyttäjän nimeä.

Sirppi Energian välilehdet lyhyesti:

Sovelluksessa on viisi välilehteä, joita voit vaihtaa alareunasta. Välilehdet ovat vasemmalta oikealle:

  • Kartta: Kaikki varastopaikat kartalla. Uusia varastoja voi lisätä omaan sijaintiin yläkulman +-napilla ja muualle karttaa halutusta paikasta klikkaamalla.Varaston perustamisen jälkeen sovellus ehdottaa automaattisesi myös varastotapahtuman lisäämistä. Varastotapahtuma sisältää tiedon uudessa varastossa olevan tavaran lajista ja määrästä.Vanhaa varastoa pääsee käsittelemään klikkaamalla kartalla näkyvää varastomerkintää.
 

  • Tapahtumat: Varastotapahtumien tallennus ja muokkaaminen. Voit lisätä ja muokata varastotapahtumia myös kartan kautta.Varastotapahtumia ovat esim. puutavaran lisäys varastoon tai ajo pois varastosta. Tarkempia tietoja kohdisa
   Varastotapahtuman lisäys
   ja
   Varastotapahtuman muutos
   .
 

  • Yhteenveto: Yhteenveto varastossa olevasta tavarasta. Tänne ei tallenneta mitään, mutta täältä näet pikaisesti varastotilanteen.Yläreunan printterin kuvaa klikkaamalla pääset tulosteisiin. Tulosteet lähetetään pdf-muodossa sähköpostiin.
 

  • Varastot:Kaikki varastopaikat listalla.Normaalitilanteessa listalla näytetään kaikki varastot, joita ei ole erikseen poistettu (Näytä nykyiset). Voit halutessasi katsoa myös poistettuja varastoja (Näytä poistetut).Voit poistaa varaston, kun se on tyhjä. Näin varastolistalla ja kartalla ei näy turhaan vanhoja tyhjiä varastoja. Varaston poisto -nappi löytyy varaston muokkauksesta, jonne pääset joko kartan kautta tai Varastot-välilehdeltä.
 

 • Nimikkeet: Varastonimikkeiden muokkaus. Nimikkeitä ovat esim. Karsittu ranka/Lehtipuu ja Kokopuu/Havupuu. Tärkeimmät nimikkeet ovat valmiina, mutta voit lisätä niitä myös itse. Voit halutessasi määritellä nimikkeille myös oletusvarastot (esim. polttohakkeelle Hakevarasto).Jos ostat puuta painoon perustuen, lisää tätä varten uusi nimike, jonka yksikkö on kg. Yksikön voi valita nimikekohtaisesti. Saman nimikkeen eri erillä ei voi olla eri yksikköä, koska se estäisi yhteismäärien laskemisen. Voit esim. perustaa nimikkeen Karsittu ranka:Koivu lisäksi nimikkeen Karsittu ranka: Koivu, kg ja valita eräkohtaisesti, kumpaa nimikettä käytät.
 

Valikko: Käyttöoikeudet, omat tiedot, salasanan vaihto ym.

Pääset Sirpin valikkoon klikkaamalla vasemman yläkulman valikkopainiketta.

Valikosta voi siirtyä alikäyttäjien käyttöoikeuksien hallintaan, muuttaa omia tietoja, käynnistää Sirpin uudelleen, katsoa ohjetta ja kirjautua ulos.

Sirpin ylläpidon, käyttötuen ja laskutuksen takia on erittäin tärkeää, että pääkäyttäjän tiedot ovat aina ajan tasalla. Voit katsoa ja muuttaa omia tietojasi klikkaamalla vasemman yläkulman valikkokuvaketta ja valitsemalla sieltä Omat tiedot.

Pääkäyttäjä voi Omissa tiedoissa ylläpitää nimeä, sähköpostiosoitetta ja puhelinnumeroa sekä vaihtaa salasanansa. Alikäyttäjä voi vaihtaa salasanansa. Jotta muutokset voidaan tallentaa, ruudulla pitää antaa myös palvelun nykyinen salasana.

Jos vaihdat salasanan, palvelu kirjaa sinut ulos ja sinun on kirjauduttava uudelleen uudella sanasanalla. Sulkeminen ja uudelleen käynnistys voi kestää hetken, odota siis muutama sekunti rauhassa.

Normaalikäytössä Sirpistä ei tarvitse erikseen kirjautua ulos tai uudelleen sisään. Sirpin käynnistyksessä näkyviin tulee hetkeksi kirjautumisruutu, mutta usein parin sekunnin kuluttua ohjelma jatkaa ilman uutta tunnusten kirjoittamista.

Huom! Sirpin ja kaikkien muiden kännykkäsovellusten takia on tärkeää, että kännykässä on käytössä tunnuskoodi, jota kysytään aina, kun kännykkä avataan.

Päivitykset

Sirppi Energia -sovellusta kehitetään jatkuvasti. Kaikki kehitysehdotukset ovat tervetulleita sähköpostilla osoitteeseen asiakaspalvelu@sirppi.fi. Tavoitteemme ovat korkealla ja kaikki nykyaikaisen tekniikan mahdollistamat, käyttäjiä aidosti helpottavat ominaisuudet ovat tavoitteena myös Sirpissä. Kaikkia toiveita ei voida toteuttaa, mutta kaikki toiveet käsitellään ja pohditaan tarkasti. Kehityksessä painotetaan niitä asioita, joita useat käyttäjät toivovat ja tarvitsevat. Nyt kannattaa olla aktiivinen.

Sirppi Energia -mobiilisovellus voidaan päivittää puhelimen sovelluskaupan kautta. Jos sinulla on sovelluskaupassa valittuna Sirppi Energian automaattipäivitys, saat uudet ohjelmaversiot automaattisesti. Selainkäyttö osoitteessa
energia.sirppi.fi
päivittyy automaattisesti.

Päivityksistä informoidaan sivulla www.sirppi.fi/ajankohtaista, Sirppi Energia -sovelluksen kautta lähetettävillä viesteillä ja tarvittaessa sähköpostin kautta. Pidä aina oma sähköpostiosoitteesi ajan tasalla. Pääset tarvittaessa muuttamaan sitä Sirpin toiminnolla Omat tiedot.

Käyttötuki ja ongelmatilanteet

Jos sinulla on ongelmia Sirppi Energian käytössä tai kaipaat ohjeita, katso niitä ensimmäiseksi sivulta www.sirppi.fi/energia/ohje.

Jos Sirpin nettisivulla olevat ohjeet eivät auta, voit ottaa yhteyttä Sirpin käyttötukeen sähköpostiosoitteella asiakaspalvelu@sirppi.fi. Liitä sähköpostiin myös puhelinnumerosi, käyttäjätunnuksesi ja tieto siitä, että käytät nimenomaan energiasirppiä.

Ohjeita mobiilisovelluksen ongelmatilanteisiin:

 • Jos sovellus ei tunnu toimivan normaalisti, käynnistä se uudelleen klikkaamalla vasemman yläkulman valikkokuvaketta ja valitsemalla Käynnistä uudelleen. Käyttäjätunnusta tai salasanaa ei tarvitse yleensä kirjoittaa uudelleen.
 • Jos uudelleenkäynnistys ei auta ja nettiyhteys toimii, kannattaa ottaa yhteyttä käyttötukeen sähköpostiosoitteella asiakaspalvelu@sirppi.fi. Liitä sähköpostiin myös puhelinnumerosi!
 • Voit tarvittaessa poistaa Sirppi Energian tallennustiedot puhelimesta. Tarve on hyvin harvinainen. Eri puhelinmerkeillä asetus on hieman erilaisten valikkojen takana, mutta toiminto itsessään on samanlainen. Eräissä Android-puhelimissa toiminto löytyy puhelimen kohdasta Asetukset / Sovellukset / Sovelluslista / Sirppi Energia / Tallennustila / Tyhjennä tiedot. Koska Sirppi Energia on aito pilvisovellus ja tiedot ovat palvelimella, tietojen tyhjennys puhelimesta ei hävitä Sirppiin tallennettuja lohko- tai karttatietoja. Ainoastaan puhelimessa tallessa ollut käyttäjätunnus, salasana ym. käyttötiedot nollataan.

Sirppi Energia tarvitsee toimiakseen toimivan internetyhteyden. Jos yhteys on huono, sovellus voi toimia hitaasti tai ei ollenkaan. Tiedot ovat kuitenkin tallessa palvelimella ja voit jatkaa sovelluksen käyttämistä, kun internetyhteys taas toimii.

Jos gps-signaali on heikko, mm. varastojen päivitys ja kartan näyttö voivat hidastua. Yleensä gps kuitenkin toimii ulkona hyvin, sisällä signaali on lähes aina heikko.

Sirpin kehittäjät keräävät tietoja mahdollisista ongelmatilanteista ja näitä tietoja käytetään apuna sovelluksen kehittämisessä. Jos sinulla on toistuvia ongelmia jonkin toiminnon kanssa, kerro asiasta sähköpostilla Sirpin asiakaspalveluun.

Sirppiä pyritään kehittämään jatkuvasti yhdessä käyttäjien kanssa. Rima on korkealla, mutta sinne on mahdollista päästä yhteistyössä Sirppi-yhteisön kanssa. Tehdään se yhdessä!

Vihjeitä tehokkaaseen käyttöön

Vihjeitä varastokirjanpitoon

 • Kannattaa tehdä varastokirjaukset aina heti. Näin saat täyden hyödyn Sirpistä ja myös muut käyttäjät näkevät oikean tilanteen.
 • Jos kirjausten teko tuntuu työläältä, perusta alikäyttäjiä ja pyydä muita tallentamaan omat työnsä. Sirpin hyöty on kaikkien yhteinen tietovarasto jokaisen kännykässä.
 • Valokuva varastosta helpottaa ajo-ohjeen saanutta tahoa ja myös itseäsi.
 • Helpointa varastojen lisääminen on maastossa omaan sijaintiin. Samalla saat helposti valokuvan kohteesta.
 • Jos ostat puuta painoon perustuen, lisää tätä varten uusi nimike, jonka yksikkö on kg. Yksikön voi valita nimikekohtaisesti. Saman nimikkeen eri erillä ei voi olla eri yksikköä, koska se estäisi yhteismäärien laskemisen. Voit esim. perustaa nimikkeen Karsittu ranka:Koivu lisäksi nimikkeen Karsittu ranka: Koivu, kg ja valita eräkohtaisesti, kumpaa nimikettä käytät.
 • Kun olet lisäämässä varastotapahtumaa, ruudun yläreunassa näkyy harmaalla pohjalla varaston nykyinen sisältö. Jos kirjaat tavaraa pois varastosta, voit klikata suoraan tätä harmaata riviä. Sirppi täyttää itse tarvittavat valinnat ja ehdottaa koko varaston pois kuittaamista.
 • Jos olet siirtämässä tavaraa varastosta toiseen, rastita tapahtuman lisäyksessä Siirrä toiseen varastoon -kohta. Näin voit valita kohdevaraston. Jos puu haketetaan, klikkaa Kerroin 2.5 -kohtaa, niin Sirppi muuttaa puumäärän hakkeeksi. Voit antaa muuntokertoimen myös itse.
 • Kannattaa määritellä oletusvarasto esim. hakkeelle. Näin Sirppi ehdottaa itse oikeaa varastoa, kun valitset nimikkeeksi hakkeen.
 • Tulosteiden kautta voit etsiä vanhimmat varastot tai tarkistaa maksutilanteen. Tulosteet löytyvät Yhteenveto-välilehdeltä. Tulosteet lähetetään pdf-muodossa sähköpostiisi.

Akun säästäminen:

Akun säästämiseksi Sirppi Energia -sovellus käyttää gps-signaalia vain tarvittaessa. Gps-signaalin noutaminen kestää hetken, mutta tämä on aiheellista akun säästämisen takia. Tarvittaessa klikkaa ruudunpäivitysnappia tai paikannusnappia uudelleen. Puhelimen gps tarkentuu oltuaan hetken päällä.

Kun olet sovelluksen Kartta-välilehdellä, gps pidetään jatkuvasti päällä. Näin karttamerkintöjen teko onnistuu mahdollisimman tarkasti ja sovellus osaa tuoda ruudulle karttamerkintöjen lisätietoja sen mukaisesti, missä liikut.

Sirppi Energia-sovellusta ei tarvitse sammuttaa tai kirjautua ulos:

Sirppiä ei tarvitse normaalisti koskaan sammuttaa. Näin sen saa nopeasti uudelleen auki.

Sirpistä ei tarvitse normaalisti koskaan kirjautua ulos kännykkäkäytössä. Käytä kuitenkin kännykän suojakoodia, joka kysytään aina kännykkää avattaessa. Suojakoodi on tärkeä paitsi Sirpin, myös muiden kännykässä näkyvien tietojen ja sovellusten takia (sähköposti, kalenteri, WhatsApp, Facebook, Google
Drive…).

Pitkän käyttötauon aikana kännykkä saattaa nollata tallennetut salasanat ja kysyä myös Sirpin tunnukset uudelleen.

Varastopaikan jakaminen:

Varastot näkyvät Sirpin kartalla ja niihin voi liittää myös valokuvan. Ajo-ohjeen varastolle voi jakaa suoraan kännykästä esim. WhatsApp-viestinä. Viestin saaja saa valokuvan ja linkin, joka avautuu Google Maps -ajo-ohjeena.

Karttamerkinnän jakaminen on helppo tapa välittää tietoa tienvarsivarastosta. Jaetun merkinnän saajan ei tarvitse kirjautua tai asentaa sovellusta. Linkin avaaminen riittää.

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Onko Sirppi Energia -mobiilisovellus ilmainen?

Sirppi Energia -mobiilisovellus on ilmainen. Sen lataaminen sovelluskaupasta ei maksa mitään.

Heti mukaan lähteville käyttäjille myös Sirpin käyttö on vuoden ajan ilmaista. Jatkossa sille tulee pieni vuosimaksu, jolla rahoitetaan sovelluksen kehitys ja ylläpito. Jatkossakin jokainen uusi käyttäjä saa ensin ilmaiskäyttöjakson*. Toivomme mahdollisimman monen kokeilevan ilmaista sovellusta ja lähettävän meille kehitysehdotuksia ja kommentteja osoitteeseen asiakaspalvelu@sirppi.fi.

Unohdin salasanani. Voitteko lähettää minulle uuden salasanan?

Tietoturvasyistä me emme tiedä salasanaasi. Voit kuitenkin itse tilata uuden salasanan:

 1. Klikkaa Sirppi Energia -sovelluksen kirjautumisruudun Salasana hukassa? -linkkiä. Saat sähköpostiisi uuden kertakäyttösalasanan. Alikäyttäjän kertakäyttösalanana lähetetään pääkäyttäjän sähköpostiin.
 2. Kirjaudu kertakäyttösalasanalla Sirppiin. Sovellus pyytää valitsemaan uuden pysyvän salasanan ja kirjaa sinut ulos.
 3. Kirjaudu uudella salasanallasi Sirppiin ja asia on ok.
Ihastu itsekin. Lataa Sirppi Energia nyt!