Mobiili lohko­kirjanpito kännykällä

Viljelytiedot kännykässä

Ennen viljelysuunnitelma oli isännän päässä ja muistiinpanot tehtiin vihkoon tai kalenterin reunaan. Tärkeintä oli hyvän sadon saaminen. Siihen panostettiin ja sitä kautta toivottiin hyvää taloudellista tulosta. Ja joskus onnistuttiinkin. Motiivi oli kohdallaan.

Sitten tulivat hallinnon kirjaustarpeet. Lannoituksesta se alkoi, ja kasvinsuojelusta. Onneksi kehitettiin ATK-ohjelmia, joilla viljelysuunnitelman voi suunnitella säädösten ja kasvin tarpeiden mukaan. Ohjelmien avulla paperit pysyivät järjestyksessä ja peltotukien haku sujui helpommin. Syntyi uusia käsitteitä: lohkokortti, lohkokirjanpito, peltokirjanpito, sanktio.

Sitten tuli uusia kirjaustarpeita. Ja tilojen koko kasvoi. Peltolohkoja oli paljon ja peltokirjanpidon kirjausvaatimuksia vielä enemmän.

Maataloushallinnon peltojen lohkokirjanpidolle asettamat vaatimukset kasvavat vuosi vuodelta. Pitää kirjata kylvö, lannoitus ja puinti. Rikkakasvihavainnot, kasvinsuojelu ja torjunnan onnistuminen. Ja paljon muuta. Viljelijöistä tuntuu, että lohkokirjanpito on jo tärkeämpää kuin viljely. Ja niin se usein onkin. Taloudellinen tulos on Suomessa mahdollista vain tukien avulla (jos edes niin), ja tukien saamiseksi lohkokirjanpitoon on kirjattava kaikki ne asiat, joita ehdot edellyttävät. Vaikka sitten parhaana kylvöpäivänä.

Ohjelmat tekevät mahdottomasta mahdollisen ja paperit saadaan yleensä ojennukseen. Mutta entistä suurempi osa viljelijän työajasta kuluu toimiston pöydän vieressä. Pakollinen viljelysuunnitelma ja lohkokirjanpito vievät paljon aikaa. Peltotyötkin pitäisi tehdä, jos peltokirjanpidon teolta ehtii.

Lohkokirjanpito pitää säilyttää ja sen pitää olla joka hetki valmiina tarkastajan käyntiä varten. Tämä on monelle suuri haaste. Tilat ovat kasvaneet ja monella on paljon peltolohkoja. Tila voi joutua tekemään kesän aikana tuhansia kirjauksia lohkokirjanpitoon. Eikö tätä voisi tehdä helpommin?

Kyllä voi. Lohkokirjanpito voidaan siirtää nykyaikaan. Vastaus on Sirppi-mobiilisovellus ja Sirppi-pilvipalvelu. Niiden avulla taskussasi on mobiili lohkokirjanpito.

Mitä tarkoittaa mobiili lohkokirjanpito?

Mobiili lohkokirjanpito tarkoittaa, että tiedot ovat käytössäsi aina ja kaikkialla, kunhan nettiyhteys toimii. Lohkokirjanpitoa voi katsella ja täydentää suoraan pellolla, joko kännykällä tai tabletilla. Tiedot ovat koko ajan taskussa, ja ohjelma näyttää aina sen lohkon tiedot, jolla itse olet. Tai mitä nyt haluatkin katsella. Monille on itsestäänselvyys, että sähköposti tulee kännykkään, kalenteri on kännykässä, säätiedotus katsotaan kännykästä. Mutta lohkokirjanpito on tehty vielä kynällä ja paperilla. Tai toimiston tietokoneella, mutta jälkikäteen tietoja kalenterista poimien.

Sirppi on aito mobiilisovellus, jolla voi katsella viljelysuunnitelmaa ja tehdä lohkokirjanpidon kirjaukset suoraan kännykällä. Sirppi on jo käytössä suurella joukolla maatiloja ja saatu palaute on erittäin hyvää. Sirppi-mobiilisovelluksen koetaan todella helpottavan viljelyä ja peltokirjanpidon tekemistä.

Aidolla mobiilisovelluksella ja kännykän kautta käytettävällä nettisivulla on suuri ero.

Sirppi on aito mobiilisovellus, jonka saat ilmaiseksi puhelimesi sovelluskaupasta (Android, iPhone, iPad). Koko kännykän näyttö on hyötykäytössä. Mobiilisovelluksen käyttö on huomattavasti helpompaa kuin selaimen kautta käytettävän “mobiilisivuston” käyttö. Aidossa mobiilisovelluksessa ruudulla on aina vain juuri se, mitä siinä halutaan olevan. Viiden tuuman näyttö riittää hyvin, kun käytössä on aito mobiili lohkokirjanpito.

Aito mobiili lohkokirjanpito käyttää kännykän paikkatietoa ja osaa näyttää viljelysuunnitelmasta ja lohkokirjanpidosta juuri sen peltolohkon tiedot, jolla itse olet. Kännykän kamera toimii saumattomasti yhteen lohkokirjanpidon ja karttamerkintöjen kanssa. Karttamerkinnät voi jakaa vaikka WhatsApp-viestinä. Työn kuittaus onnistuu yhdellä klikkauksella.

Sirppiä voi käyttää myös tietokoneen selaimella. Viljelysuunnitelman teko tai varastotietojen täsmennys voi olla helpompaa ison ruudun ja näppäimistön avulla, kännykkä taas on aina mukana. Sirpin tiedot ovat pilvessä ja voit käsitellä niitä niin monelta laitteelta kuin haluat.

Mobiilin lohkokirjanpidon hyödyt

  • Nopea tapahtumien kuittaus. Kun kylvö on valmis, ennen peltolohkolta poistumista kännykkä käteen ja työn kuittaus. Ilman oikean lohkon etsimistä ja tapahtumien selailua, ilman päivämäärän naputtelua. Sovellus näyttää lähimmän lohkon kylvötapahtuman. Sille Tehty-klikkaus, ja kirjanpito on tältä osin valmis. Mobiilin lohkokirjanpidon ero perinteiseen on uskomaton, kun sen kokee itse.
  • Ei turhaa tuplatyötä. Kun kylvöpäivä on kuitattu Sirppi-mobiilisovellukseen, se välittyy viralliseen lohkokirjanpitoon. Sirppiä voi käyttää joko itsenäisenä sovelluksena tai linkitettynä Softsalon Peltotuki-viljelysuunnitteluohjelmaan. Sitä voi käyttää myös muiden lohkokirjanpito-ohjelmien rinnalla. Sirppi sisältää vuoden 2023 uudet ravinnekatot.
  • Oikea tieto löytyy helposti. Sirppi-mobiilisovellus osaa näyttää sen peltolohkon tiedot, jolla itse olet. Mobiilin lohkokirjanpidon lisäksi käytössäsi on mobiili viljelysuunnitelma, jonka voit tehdä joko tietokoneella tai kännykällä. Kylvöaikana se osaa näyttää lohkolle suunnitellun siemenmäärän ja lannoitteet, ruiskutusaikana lohkolle ruiskutettavat aineet. Ilman hakemista, ilman selailua, ilman papereita. Kaikki tiedot ovat aina taskussa.
  • Kesällä pellolla kävellessäsi voit nopeasti tarkistaa tälle lohkolle suunnitellut ja tehdyt toimenpiteet. Tai kirjata rikkakasvihavainnon, ehkä valokuvan kera. Sirppi-mobiilisovellus käynnistyy nopeasti, joten sen viitsii avata.
  • Mobiili lohkokirjanpito näyttää kasvulohkokartat suoraan kännykässä tai tabletissa, maanmittauslaitoksen pohjakartan tai ilmakuvan päällä. Kartat aukeavat nopeasti ja helposti, kun käytössä on siihen suunniteltu aito mobiilisovellus. Halutessasi näet myös kiinteistörajat.
  • Mobiili lohkokirjanpito mahdollistaa pikaiset karttamerkinnät hukkakaurasta, salaojan laskuaukosta tai kalkkikuorman kippauspaikasta. Ehkä urakoitsijalle tai perheenjäsenille jaettuna. Ehkä kuvan kera. Tarvitaan vain kännykkä. Sirppi-merkintöjä voi jakaa mm. WhatsApp-sovelluksella.
  • Mobiili lohkokirjanpito voidaan jakaa monelle käyttäjälle ja moneen laitteeseen. Kylvömies näkee kylvötiedot omasta kännykästään ja voi kuitata ne tehdyksi, jos annat siihen luvan. Sinä voit katsoa tietoja sekä kännykästä että tabletista, jos haluat. Laitteiden määrää ei ole rajattu. Halutessasi voit käsitellä tietoja myös tietokoneen selaimella.
  • Mobiili lohkokirjanpito vapauttaa aikaasi tuottavampiin töihin. Ja säästää hermoja, kun syksyllä ei tarvitse keräillä tietoja kalenterista tai paperilapuilta. Tai viimeisenä yönä ennen tarkastajan tuloa.

Lohkokirjanpito on tuotu nykyaikaan. Maatilan terävin työkalu on taas Sirppi.

Lisätietoja Sirppi-mobiilisovelluksesta ja Sirppi-pilvipalvelusta

Sirpin pääsivulle

Jokainen tila saa Sirpin ilmaiseksi käyttöönsä vähintään vuodeksi. Sen jälkeen vuosihinta on 50 e + alv riippumatta käyttäjien määrästä, hehtaareista tai lisäominaisuuksista. Maksulla katetaan palvelinkuluja ja kehitystyötä.

Lohkokirjanpitoon ja viljelysuunnitteluun liittyviä artikkeleita:

Peltokartta kännykkään, karttamerkintöjen teko kännykällä

Ilmainen viljelysuunnitelma kännykkään

Luomutilan varastokirjanpito

Ihastu itsekin. Lataa Sirppi nyt!