Kevätvinkit Sirpin käyttöön

Aloita tukihaku heti

Vuoden 2022 tukihaku on avattu Vipu-palvelussa 5.5.

Kun piirrät lohkot Vipun tukihaussa tänään, voit huomisaamuna noutaa lohkot ja kartat Sirppiin. Tukihakemusta ei tarvitse vielä palauttaa ja sitä voi muuttaa 15.6.2022 saakka.

Jos teet muutoksia tukihakuun, nouda aina seuraavana aamuna tiedot Sirppiin. Näin Sirppi on aina ajan tasalla ja automaattinen lohkopaikannus käytettävissä.

Peltotuki-ohjelman käyttäjillä tiedot noudetaan Peltotukeen, josta ne synkronoituvat Sirppiin.


Lisää pohjatapahtumat valmiiksi

Voit helposti lisätä lohkoille kuittaamattomia pohjatapahtumia sivuvalikon toiminnolla Joukkomuokkaus. Näin sinun ei tarvitse lisätä pellolla tapahtumia yksitellen, vain kuitata työt tehdyiksi.

Ennen kylvötöitä kannattaa lisätä ainakin tapahtumat Kylvö, Siemen ja Lannoitus. Kun tapahtumille tallentaa valmiiksi suunnitellut siemen- ja lannoitemäärät, ne ovat nähtävissä myös konetta täytettäessä.

Peltotuki-ohjelman käyttäjillä tapahtumat synkronoituvat Peltotuesta.


Hyödynnä paikkatietoa

Kun teet kylvöjä, aseta lohkot nimijärjestyksen sijasta Lähimmät ensin -järjestykseen. Valinta löytyy lohkotapahtumat-ruudun yläreunasta.

Kun kuittaat kylvötyön heti pellolla, ruudulla ovat automaattisesti sen lohkon tapahtumat, jolla itse olet. Yksi klikkaus riittää, ja lohkokirjanpito on ajan tasalla.


Hyödynnä suodatusta

Kylvöaikana kannattaa suodattaa näytettäväksi vain Kylvö, Lannoitus ja Siemen -tapahtumat. Näin kännykän ruudulla on vain oleellista tietoa.

Myös suodatusvalinnat löytyvät lohkotapahtumat-ruudun yläreunasta.


Piilota jo tehdyt työt

Vielä selkeämmäksi saat näytön, kun klikkaat päälle Vain keskeneräiset -valinnan. Tämäkin asetus löytyy lohkotapahtumat-ruudun yläreunasta.


Vinkkejä videolla

Kylvöajan tehovinkit löytyvät myös videolta


Yhdistä tarvittaessa epäviralliset ja viralliset lohkot

Tämä kohta koskee itsenäisenä sovelluksena käytettävää Sirppiä.

Jos olet siirtynyt Sirpissä vuoden 2022 käsittelyyn talven aikana, Sirppi on kopioinut v. 2021 lohkot ja viljelykasvit vuoden 2022 pohjatiedoiksi. Tämän jälkeen lohkoja ja kasveja on voinut muuttaa sivuvalikon toiminnoilla Lohkot ja viljelykasvit ja Joukkomuokkaus.

Hallinnon tietojen nouto yhdistää automaattisesti Sirpin epävirallisen viljelysuunnittelulohkon (vihreä) Vipusta saatavaan saman tunnuksen viralliseen lohkoon (sininen). Mahdolliset jo suunnitellut viljelytapahtumat säilyvät lohkojen yhdistämisessä. Sirppi yhdistää automaattisesti lohkot, joissa Vipun ja Sirpin viljelykasvi on sama ja lohkoilla on enintään 0,5 ha pinta-alaero.

Jos kaikki lohkot eivät yhdisty em. vaiheessa (eri viljelykasvi tai väärä ala), Sirppi ehdottaa kaikkien lohkojen yhdistämistä pelkän lohkotunnuksen perusteella. Tällöin myös viljelykasvi ja pinta-ala otetaan Vipusta. Sirpin mahdolliset lohkotapahtumat säilyvät.

Voit helposti yhdistää virallisia ja epävirallisia lohkoja myös itse sivuvalikon Lohkot ja viljelykasvit -toiminnon Epäviralliset lohkot -välilehdellä.