Sirppi-palvelun käyttöohje

Viljelytiedot kännykässä

Ohjeita Sirppi-pilvipalvelun käyttöön

Tämä ohje koskee maatilan Sirppi-sovellusta. Sirppi Energian ohjeeseen pääset tästä.

Tervetuloa Sirpin ohjesivustolle! Toivomme, että löydät vastaukset seuraavista ohjeista. Jos asia ei selviä, voit ottaa meihin yhteyttä osoitteella asiakaspalvelu@sirppi.fi

UKK - Usein kysytyt kysymykset

Mikä Sirppi on?

Mitä voin tehdä Sirpillä?

Aloitus ja käyttöönotto

Miten voin helpoiten tutustua Sirppiin?

Tapahtumien suodatus tehostaa käyttöä

Tietojen synkronointi Peltotuen kanssa

Tapahtumien katselu ja kuittaus pellolla

Kartan käyttö ja karttamerkinnät

Karttamerkinnän jakaminen

Säähavainnot ja puintiaikaennusteet

Varastokirjanpito

Lohkojen ja viljelykasvien muokkaus

Lohkojen ja tapahtumien joukkomuokkaus

Alikäyttäjien luonti ja käyttöoikeudet

Sirpin neuvojakäyttö

Valikko: Käyttöoikeudet, omat tiedot, salasanan vaihto, asetukset ym.

Päivitykset

Käyttötuki ja ongelmatilanteet

Vihjeitä tehokkaaseen käyttöön

Ilmainen Peltolohkot-linkki sähköpostiin

Mikä Sirppi on?

Sirppi on viljelyohjelmisto kännykässä. Sirppi hyödyntää paikkatietoa ja osaa näyttää sen lohkon tapahtumat, jolla itse olet. Viljelytapahtumat voi kuitata yhdellä klikkauksella puhelimen ruudulta. Sirpillä voi tehdä myös kuvallisia karttamerkintöjä mistä tahansa kohteesta ja jakaa niitä sähköpostin, WhatsAppin ym. kautta. Karttamerkintä voi olla yhtä hyvin hukkakaura, laskuaukko tai puolukkapaikka.

Sirppi näyttää lähimmän Ilmatieteen laitoksen sääaseman tiedot ja laskee säähavaintojen perusteella puintiaika-arviot lohkoittain. Samalla se näyttää viime aikojen sademäärät ja kasvukauden edistymisen keskiarvoon ja viimeisiin vuosiin verrattuna.

Android-käyttöjärjestelmän kännyköihin ja tabletteihin Sirppi on saatavissa Googlen Play-kaupasta ilmaisena mobiilisovelluksena. Applen iPhone ja iPad-laitteisiin Sirpin saa ilmaisena mobiilisovelluksena Applen App Storesta. Toistaiseksi myös Sirpin käyttö on täysin ilmaista. Myöhemmin käyttöön tulee pieni vuosimaksu (ehkä 50 e + alv), jolla katetaan kehityskulut. Jatkossakin jokainen tila saa vähintään vuoden ilmaista käyttöaikaa. *

Sirppi-mobiilisovellusta on kehitetty useita vuosia yhdessä maatilojen kanssa ja se on saanut paljon kehuja. Toivomme edelleen saavamme käyttäjiltä uusia ideoita ja kehitysehdotuksia. Sirppiä kehitetään jatkuvasti.

Sirppi on suunniteltu 5” ja suuremmille näytöille. Aito mobiilisovellus toimii pienellä näytöllä paremmin ja helpommin kuin selaimen kautta käytettävä palvelu. Se pystyy myös hyödyntämään tehokkaasti puhelimen kameraa ja sijaintitietoa. Siksi Sirppi on ensisijaisesti mobiilisovellus.

Sirppiä käytettiin käytännön maatiloilla jo kesän 2016 aikana ja vuosina 2017 ja 2018 käyttäjämäärä moninkertaistui. Saatu palaute on ollut erittäin hyvää. Muista kuitenkin, että parhaassakin sovelluksessa on riskinsä. Kirjaa tarpeen mukaan tiedot Sirpin lisäksi myös muulla tavoin. Käytännössä ongelmia ei ole ollut. Jos sinulle kuitenkin tulee ongelmia, ota yhteyttä osoitteella asiakaspalvelu@sirppi.fi .

Sirppiä voi käyttää myös tietokoneen selaimella osoitteessa web.sirppi.fi. Huomaa, että tietokoneen paikkatieto voi joskus olla epätarkka tai puutteellinen. Suunnittelu tai tietojen täsmennys voi kuitenkin olla helpompaa ison näytön ja hiiren avulla.

Kehittäjät ottavat mielellään vastaan toivomuksia kaikesta Sirppiin liittyvästä osoitteessa asiakaspalvelu@sirppi.fi .

Sirppiä voi käyttää joko itsenäisenä sovelluksena tai yhdessä Softsalon Peltotuki-ohjelman kanssa. Itsenäisenä käytettäessä Sirppi noutaa lohkotiedot ja kartat suoraan maataloushallinnon Vipu-järjestelmästä. Kehittyneet joukkomuokkaustoiminnot helpottavat viljelysuunnittelua. Viljelytapahtumia voi kuitata suoraan pellolla. Sirppi osaa näyttää sen lohkon tapahtumat, jolla itse olet. Jos haluat ottaa käyttöön itsenäisen Sirpin, riittää, että asennat sen ja rekisteröidyt siihen.

Jos haluat paneutua ravinnelaskentaan ja tukiehtoihin syvemmin, voit käyttää Sirppiä synkronoituna Peltotuki-viljelysuunnitteluohjelmaan. Näin toimien voit tehdä Peltotuki-ohjelmalla viljelysuunnitelman, tukien haun ja kannattavuuslaskennan. Sirpillä on helppo kuitata viljelytapahtumat tehdyksi ja tarvittaessa muuttaa tai lisätä viljelytapahtumia. Jos haluat käyttää Sirppiä yhdessä Peltotuki-ohjelman kanssa, voit noutaa itsellesi ilmaisen Peltotuki Micro –ohjelman sivun www.sirppi.fi/lataa kautta. Peltotuen avulla voit luoda itsellesi Sirpin tunnukset. Näin Sirppi ja Peltotuki synkronoituvat keskenään.

Kehittäjien toive on, että Sirppi on sekä sovellus että käyttäjäyhteisö. Tarkoitus on tehdä jotain uutta, jota ei suomalaisessa maataloudessa ole nähty. Tarkoitus on tuoda viljelysuunnittelu ja lohkokirjanpito nykyaikaan. Rima on korkealla ja toivomme Sirpin antavan jokaiselle käyttäjälle todellista hyötyä arjen työhön, arvokkaaseen suomalaiseen työhön. Siksi pyydämme kehitysehdotuksia ja kommentteja kaikilta käyttäjiltä osoitteeseen asiakaspalvelu@sirppi.fi . Haukkuja emme kaipaa, ne eivät kehitä mitään. Kehitysehdotuksia ja hyvää me-ilmapiiriä kaipaamme. Niillä tehdään ihmeitä. Tehdään ne yhdessä.

Mitä voin tehdä Sirpillä?

Sirpillä voit mm:

 • Katsoa ja muokata kaikkia viljelytapahtumia esim. kännykällä tai tabletilla.
 • Lisätä lohkoille uusia viljelytapahtumia.
 • Valita tapahtumalle haluamasi lannoitteen, kasvinsuojeluaineen ja siemenlajikkeen.
 • Kuitata tapahtumia tehdyiksi kuittausnapilla. Tapahtuma saa silloin kuluvan päivän päiväyksen ja kuittaushetken kellonajan.
 • Hyödyntää paikkatietoa niin, että Sirppi näyttää automaattisesti lähimmän lohkon tapahtumat. Näin oikea kylvötapahtuma tms. on valmiina odottamassa kuittausta kännykän ruudulla, kun olet itse pellolla. Akun säästämiseksi gps-tietoa ei käsitellä koko ajan, vaan pelkästään, kun päivität tapahtumaruudun.
 • Hyödyntää suodatusta niin, että kylvöaikana näet vain kylvöön liittyvät tapahtumat, ruiskutusaikana vain halutun ruiskutuksen tapahtumat ja puintiaikana vain puintitapahtumat. Näin pieni ruutu toimii tehokkaasti.
 • Lisätä tapahtumille valokuvia.
 • Käsitellä samoja tietoja monelta laitteelta kännykällä, tabletilla ym.
 • Synkronoida Peltotuen ja Sirpin tiedot (jos synkronoitu versio). Sirpin tunnukset luodaan ja synkronointi tehdään Peltotuen Sirppi-synkronointi -toiminnolla. Synkronointi palauttaa Peltotukeen Sirpissä tehdyt muutokset ja lähettää Peltotuen tiedot Sirppiin.
 • Noutaa lohkotiedot ja kartat suoraan hallinnon Vipu-järjestelmästä Sirppiin, käyttää tehokkaita joukkomuokkaustoimintoja ja tulostaa lohkokirjanpidon (jos itsenäinen versio).
 • Katsoa kasvulohkokarttoja Maanmittauslaitoksen kartan tai ilmakuvan päällä. Sirpillä voi katsoa kaikkien niiden vuosien kasvulohkoja, joita olet käsitellyt Sirpissä.
 • Lisätä ja muokata karttamerkintöjä. Karttamerkintä voi olla esim. hukkakaura, laskuaukko, rajamerkki tms. Karttamerkintä voi sisältää myös kuvan ja merkintöjä voi tehdä muuallekin kuin pellolle. Esim. puolukkapaikan tai metsän rajakiven voi merkitä kartalle.
 • Jakaa karttamerkintöjä WhatsApp-viesteinä tai sähköpostilla. Jaettu karttamerkintä avautuu vastaanottajan selaimeen Maanmittauslaitoksen karttapohjan päälle ilman kirjautumista tms. Viesti voi sisältää myös valokuvan. Voit jakaa karttamerkintöjä myös Google Maps -ajo-ohjeena.
 • Etsiä vanhoja karttamerkintöjä ja suodattaa niitä mm. vuoden ja merkintätyypin mukaan.
 • Katsoa säähavaintoja lähes 200:lta Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasemalta. Sirppi etsii lähimmän sääseman ja näyttää, paljonko ollaan edellä tai perässä keskimääräistä kasvukautta. Näet myös, paljonko on satanut viime kuussa, tässä kuussa ja 7 viimeisen vuorokauden aikana. Grafiikka näyttää lämpösumman ja sademäärän kehityksen sekä vuosivertailut.
 • Nähdä puintiaikaennusteet lohkoittain. Ennuste lasketaan yleisimmille lajikkeille ja se huomioi kylvöpäivän, lajikkeen vaatiman lämpösumman, kasvukauden toteutuneet säätiedot ja keskimääräisen oletetun loppukesän.
 • Luoda alikäyttäjiä, jotka voivat käsitellä joko kaikkia tilan tietoja tai vain osaa niistä. Voit antaa joko katselu- tai muokkausoikeuksia.

Huomaa, että Sirpin käynnistys tai tapahtumien listaaminen ruudulle vie aikaa sen mukaan, miten hyvin gps-signaali toimii. Joskus Sirppi saa äkkiä tarkan signaalin, joskus se joutuu odottamaan pitkään, ja tarkkuus jää sittenkin heikoksi. Kannattaa testata Näytä lähimmät ensin - toimintoa ja karttamerkintöjen tekoa ulkona. Sisällä kännykän gps-signaali on lähes aina huono.

Aloitus ja käyttöönotto

Jos sinulla on käytössä Softsalon Peltotuki-viljelyohjelmisto, luo Sirpin tunnukset Peltotuella. Näin Sirppi ja Peltotuki synkronoituvat keskenään ja voit käsitellä samoja viljelytietoja molemmissa ohjelmissa.

Jos sinulla ei ole käytössä Peltotuki-ohjelmaa, voit joko käyttää Sirppiä itsenäisenä sovelluksena tai hankkia ilmaisen Peltotuki Micro -ohjelmiston, jonka synkronoit Sirpin kanssa.

Itsenäistä Sirppi-sovellusta voit käyttää riippumatta siitä, mikä viljelysuunnitteluohjelmisto sinulla on käytössä tai onko mitään. Sirpin avulla voit hoitaa sujuvasti lohkokirjanpidon, karttamerkinnät, varastokirjanpidon, puintiennusteet ...

Jos valitset itsenäisen Sirpin (käyttö ilman Peltotuki-ohjelmistoa):

 • Etsi Sirppi-mobiilisovellus puhelimesi sovelluskaupasta ja asenna se. Sovellus löytyy Androidin Play-kaupasta ja Applen App Storesta nimellä Sirppi.
 • Klikkaa Sirpin alkuruudulta Rekisteröidy. Anna sähköpostiosoitteesi ja valitse salasana.
 • Sirppi kysyy vielä maatilasi tilatunnuksen ja noutaa sen jälkeen tilan lohkot ja kartat hallinnon Vipu-palvelusta. Vipu edellyttää tunnistautumista esim. pankkitunnuksilla.
 • Käyttöönotto on valmis ja pääset tositoimiin. Sirppi opastaa sinua alussa.

Jos haluat Peltotuki-ohjelmaan synkronoidun Sirpin

 • Tässä vaihtoehdossa Sirpin tunnukset tehdään Peltotuki-ohjelmalla.

 • Jos sinulla ei ole Peltotuki-ohjelmaa, asenna omalle tietokoneellesi ilmainen Peltotuki Micro -sovellus. Saat sen tämän linkin kautta.

  Peltotuki Micro on ilmainen ohjelma, johon jokainen maatila saa lisäksi ilmaista käyttöaikaa yhdeksi vuodeksi. Peltotuella voit luoda viljelysuunnitelman, jota voit sen jälkeen käsitellä myös Sirppi-pilvipalvelussa. Lisäksi saat mm. ravinnekattojen laskennan, tukien haun ja kannattavuuslaskennan.
 • Käynnistä Peltotuen Sirppi-synkronointi -toiminto. Peltotuki Prossa se löytyy ylävalikon kohdasta Lisäosat/Sirppi-pilvipalvelu. Peltotuki Microssa käynnistyslinkki on etusivun vasemmassa reunassa.
 • Luo käyttäjätunnus ja valitse salasana. Käyttäjätunnus on sama kuin Peltotuen lisenssinumero. Salasanan voit valita itse.
 • Lähetä Peltotuen tiedot Sirppi-pilvipalveluun. Sirppiin lähetetään Peltotuen Toteutunut-välilehden tapahtumat. Kannattaa siis kopioida Peltotuen Suunnittelun tiedot Toteutuneeseen ennen Sirpin synkronointia, tai lisätä käsin Toteutuneeseen ne tapahtumat, jotka haluat nähdä Sirpissä. Toteutuspäivät yms. saa kuitattua helposti Sirpin avulla.
 • Kun noudat hallinnon tiedot Peltotukeen ennen tietojen lähetystä Sirppiin, Sirppiin lähetetään myös lohkokartat (Vipu-kartat). Näin voit katsella kartan tietoja myös Sirpissä ja Sirppi pystyy tuomaan ruudulle aina sen lohkon tapahtumat, jolla olet. Hallinnon tietojen nouto Peltotukeen onnistuu Peltotuen ylävalikon toiminnolla Tiedosto/Lohkotietojen käsittely/Nouda hallinnon järjestelmästä. Sekä Peltotuki Pro että Peltotuki Micro noutavat normaalin hallinnon tietojen noudon yhteydessä myös kartat ja välittävät ne Sirppiin. Peltotuessa ei tarvitse olla valinnaista karttaosaa.
 • Asenna Sirppi puhelimeesi tai tablettiisi. Löydät Sirpin puhelimesi sovelluskaupasta (Android/iPhone).
 • Kirjaudu Sirppiin Peltotuessa luomillasi tunnuksilla. Lohkotiedot avautuvat ruudulle.

Toistaiseksi Sirpistä on saatavissa Android ja iPhone/iPad -mobiilisovellukset. Selainkäyttö avataan myöhemmin. Aito mobiilisovellus toimii pienellä näytöllä paremmin ja helpommin kuin selainkäyttö. Suosittelemme siis mobiilisovelluksen asentamista.

Normaalikäytössä Sirpistä ei tarvitse erikseen kirjautua ulos tai uudelleen sisään. Sirpin käynnistyksessä näkyviin tulee hetkeksi kirjautumisruutu, mutta usein parin sekunnin kuluttua ohjelma jatkaa ilman uutta tunnusten kirjoittamista.

Huom! Sirpin ja kaikkien muiden kännykkäsovellusten takia on tärkeää, että kännykässä on käytössä tunnuskoodi, jota kysytään aina, kun kännykkä avataan.

Miten voin helpoiten tutustua Sirppiin?

Voit käsitellä Sirpillä vapaasti omia tietojasi. Omien tietojen käyttö omalla pellolla käyden on paras tapa nähdä sovelluksen hyöty.

Jos otat Sirpin käyttöön kasvukauden aikana, voit käyttää sitä heti juuri niin kuin on tarkoitus. Voit kuitenkin tutustua siihen myös talven aikana.

Koska tulevan vuoden kartat piirretään Vipu-palvelussa vasta keväällä tukihaun aikaan, saat Sirpistä talvella kokeiltaessa paremman kuvan katsomalla edellisen vuoden tietoja.

Jos käytät Sirppiä itsenäisenä sovelluksena ilman Peltotuki-ohjelmaa:

 • Asenna Sirppi puhelimesi sovelluskaupasta kännykkääsi. Luo ilmainen käyttäjätunnus klikkaamalla Sirpin alkuruudulta Rekisteröidy.
 • Rekisteröinnin lopuksi Sirppi noutaa tilasi tiedot Vipu-palvelusta ja tuo ruudulle muutamia aloitusohjeita. Sinua neuvotaan mm. rastittamaan käyttöön tilalla käytettävät lannoitteet ja kasvinsuojeluaineet.
 • Palaa Sirpin Lohkokirjanpito-toimintoon sivuvalikon kautta ja lisää muutama viljelytapahtuma yläkulman +-napilla. Tallenna esim. tapahtumat Siemen, Lannoitus, Kasvinsuojelu ja Puinti. Tallenna tapahtumia eri lohkoille.
 • Jos et ole vielä aloittanut tämän vuoden tukihakua Vipussa, Sirpissä näkyvät aiempien vuosien tiedot. Kun piirrät tämän vuoden lohkot Vipussa, voit seuraavana aamuna noutaa uudet lohkotiedot Sirppiin. Tietojen haku löytyy Sirpin sivuvalikosta.
 • Voit lisätä tapahtumia nopeasti sivuvalikon toiminnolla Joukkomuokkaus/Tapahtuman joukkolisäys. Suodata näkyviin esimerkiksi ohralohkot ja lisää kaikille kerralla tapahtuma Siemen. Näin kylvöaikana riittää, että kuittaat valmiiksi luotuja tapahtumia.
 • Mene pellolle, avaa Sirpin lohkokirjanpito ja klikkaa Tapahtumat-välilehden päivitysnappia (yläreunassa). Sirppi laittaa gps:n päälle ja listaa ylimmäksi sen lohkon tapahtumat, jolla olet. Jos signaali on huono tai lohkot hankalan mallisia, oikeat tapahtumat eivät välttämättä tule aivan ylimmäksi, mutta lähelle yläreunaa kuitenkin. Sisätiloissa puhelimen paikannus ei välttämättä toimi.
 • Jos sinulla on päällä Näytä vain keskeneräiset –valinta, näet vain ne tapahtumat, joilla ei ole vielä päiväystä.
 • Suodata näkyviin vain Siemen ja Lannoitus. Päivitä ruutu uudelleen. Näin Sirppiä kannattaa käyttää kylvöaikaan.
 • Voit kuitata Sirpissä tapahtumia tehdyiksi tapahtumalistan oikean reunan kuittausnapilla.
 • Sirpin Kartta-välilehdellä näet kasvulohkokartan ja voit tehdä karttamerkintöjä. Jos katsot vuoden 2019 tietoja ennen Vipun tukihakua, lohkokartat puuttuvat ja lähimmän lohkon etsiminen ei vielä toimi.
 • Voit halutessasi jakaa karttamerkintöjä WhatsAppin tai sähköpostin kautta.
 • Tutustu Sirpin eri toimintoihin. Voit valita kartalle halutut tekstit tai suodattaa näkyviin vain osan lohkoista, jos haluat.

Jos sinulla on Peltotuki-ohjelma ja tutustut Sirppiin, kun olet aloittanut Vipussa 2019 tukihaun:

 • Varmista, että sinulla on käytössä uusin Peltotuki-versio. Päivitä Peltotuki tarvittaessa.
 • Nouda Peltotuki-ohjelmaan hallinnon tiedot. Samalla ohjelma noutaa hallinnon Vipu-kartat ja voit tarkistaa, että lohkotunnukset vastaavat hallinnon tunnuksia. Hallinnon tietojen nouto ei ylikirjoita mitään lohkotietojasi, se vain listaa mahdolliset erot ruudulle ja ehdottaa tarvittaessa korjausta. Jos otit Peltotuen vasta nyt käyttöön, hallinnon tietojen nouto tuo sinulle Peltotukeen kaikki peruslohkot ja kasvulohkot viideltä edelliseltä vuodelta. Jos olet piirtänyt Vipussa lohkot tänään, saat kartat huomisaamuna (hallinnon rajoitus).
 • Jos otit Peltotuen käyttöön vasta nyt, tallenna joitakin tapahtumia vuoden 2019 Toteutunut-välilehdelle. Näin tapahtumat näkyvät myös Sirpissä ja näet Sirpin todellisen hyödyn. Tapahtumien päiväykset voit jättää tyhjiksi.
 • Luo Peltotuella Sirpin käyttäjätunnus ja lähetä kasvukauden tiedot Peltotuesta Sirppiin. Tämä tapahtuu Peltotuen toiminnolla Sirppi-pilvipalvelu (Peltotuki Prossa ylävalikon kohdassa Lisäosat, Peltotuki Microssa alkuruudun vasemmassa reunassa).
 • Asenna Sirppi puhelimesi sovelluskaupasta kännykkääsi ja kirjaudu siihen Peltotuessa luomillasi tunnuksilla.
 • Näet Sirpissä samat viljelytapahtumat, jotka näkyvät Peltotuen Toteutunut-välilehdellä (lukuunottamatta tukitapahtumia).
 • Mene pellolle ja klikkaa Sirpin Tapahtumat-välilehden päivitysnappia (yläreunassa). Sirppi laittaa gps:n päälle ja listaa ylimmäksi sen lohkon tapahtumat, jolla olet. Jos signaali on huono tai lohkot hankalan mallisia, oikeat tapahtumat eivät välttämättä tule aivan ylimmäksi, mutta lähelle yläreunaa kuitenkin. Sisätiloissa puhelimen paikannus ei välttämättä toimi.
 • Jos sinulla on päällä Näytä vain keskeneräiset –valinta, näet vain ne tapahtumat, joilla ei ole vielä päiväystä.
 • Suodata näkyviin vain Siemen ja Lannoitus. Päivitä ruutu uudelleen. Näin Sirppiä kannattaa käyttää kylvöaikaan.
 • Voit kuitata Sirpissä tapahtumia tehdyiksi tapahtumalistan oikean reunan kuittausnapilla.
 • Sirpin Kartta-välilehdellä näet kasvulohkokartan ja voit tehdä karttamerkintöjä. Jos katsot vuoden 2019 tietoja ennen Vipun tukihakua, lohkokartat puuttuvat ja lähimmän lohkon etsiminen ei vielä toimi.
 • Voit halutessasi jakaa karttamerkintöjä WhatsAppin tai sähköpostin kautta.
 • Tutustu Sirpin eri toimintoihin. Voit valita kartalle halutut tekstit tai suodattaa näkyviin vain osan lohkoista, jos haluat.
 • Tee Peltotuessa tapahtumien synkronointi uudelleen. Jos et ole tehnyt Sirpissä muutoksia, synkronointi kertoo, ettei ole mitään Peltotukeen tuotavaa. Jos olet tehnyt muutoksia tai lisäyksiä Sirpissä, ne tulevat nyt Peltotukeen.

Jos sinulla on Peltotuki-ohjelma ja tutustut Sirppiin talvella 2018/2019:

 • Varmista, että sinulla on käytössä uusin Peltotuki-versio. Päivitä Peltotuki tarvittaessa.
 • Nouda Peltotuki-ohjelmaan hallinnon tiedot. Samalla ohjelma noutaa hallinnon Vipu-kartat ja voit tarkistaa, että lohkotunnukset vastaavat hallinnon tunnuksia. Hallinnon tietojen nouto ei ylikirjoita mitään lohkotietojasi, se vain listaa mahdolliset erot ruudulle ja ehdottaa tarvittaessa korjausta. Jos otit Peltotuen vasta nyt käyttöön, hallinnon tietojen nouto tuo sinulle Peltotukeen kaikki peruslohkot ja kasvulohkot viideltä edelliseltä vuodelta.
 • Jos otit Peltotuen käyttöön vasta nyt, tallenna joitakin tapahtumia vuoden 2018 Toteutunut-välilehdelle. Näin tapahtumat näkyvät myös Sirpissä ja näet sen todellisen hyödyn. Tapahtumien päiväykset voit jättää tyhjiksi.
 • Luo Peltotuella Sirpin käyttäjätunnus ja lähetä vuoden 2018 tiedot Peltotuesta Sirppiin. Tämä tapahtuu Peltotuen toiminnolla Sirppi-pilvipalvelu (Peltotuki Prossa ylävalikon kohdassa Lisäosat, Peltotuki Microssa alkuruudun vasemmassa reunassa).
 • Asenna Sirppi puhelimesi sovelluskaupasta kännykkääsi ja kirjaudu siihen Peltotuessa luomillasi tunnuksilla.
 • Näet Sirpissä kaikki ne vuoden 2018 viljelytapahtumat, jotka näkyvät Peltotuen Toteutunut-välilehdellä (lukuunottamatta tukitapahtumia).
 • Mene pellolle ja klikkaa Sirpin Tapahtumat-välilehden päivitysnappia. Sirppi laittaa gps:n päälle ja listaa ylimmäksi sen lohkon tapahtumat, jolla olet. Jos signaali on huono tai lohkot hankalan mallisia, oikeat tapahtumat eivät välttämättä tule aivan ylimmäksi, mutta lähelle yläreunaa kuitenkin. Puhelimen paikannus ei välttämättä toimi sisätiloissa.
 • Jos sinulla on päällä Näytä vain keskeneräiset –valinta, näet vain ne tapahtumat, joilla ei ole vielä päiväystä.
 • Suodata näkyviin vain Siemen ja Lannoitus. Päivitä ruutu uudelleen. Näin Sirppiä kannattaa käyttää kylvöaikaan.
 • Normaalisti voisit kuitata Sirpissä tapahtumia tehdyiksi tapahtumalistan oikean reunan napilla, mutta koska kyseessä on mennyt vuosi, tapahtumia ei kannata enää muuttaa. Jos muutat niitä Sirpissä, seuraava Peltotuen synkronointi tuo muutokset myös Peltotukeen.
 • Sirpin Kartta-välilehdellä näet vuoden 2018 kasvulohkokartan ja voit tehdä karttamerkintöjä.
 • Voit halutessasi jakaa karttamerkintöjä WhatsAppin tai sähköpostin kautta.
 • Tutustu Sirpin eri toimintoihin. Voit valita kartalle halutut tekstit tai suodattaa näkyviin vain osan lohkoista, jos haluat.
 • Tee Peltotuessa tapahtumien synkronointi uudelleen. Jos et ole tehnyt Sirpissä muutoksia, synkronointi kertoo, ettei ole mitään Peltotukeen tuotavaa. Jos olet tehnyt muutoksia tai lisäyksiä Sirpissä, ne tulevat nyt Peltotukeen.
 • Vaihda Peltotuki vuodelle 2019 ja tee viljelysuunnittelu. Siirrä lopuksi Suunnittelu-välilehden tapahtumat Toteutunut-välilehdelle, viimeistään ennen kevättä. Siirto onnistuu esim. toiminnolla Tiedosto/Suunnittelu->Toteutunut. Jätä päiväykset tyhjiksi, koska tapahtumia ei ole vielä toteutettu. Sirppi näyttää nimenomaan Toteutunut-välilehden tapahtumat.
 • Kun olet piirtänyt keväällä kasvulohkot Vipu-palvelussa, nouda hallinnon tiedot Peltotukeen. Näin Peltotuki saa myös vuoden 2019 kartan. Vipu-palvelussa piirretyn kartan saa noudettua piirtoa seuraavana aamuna.
 • Synkronoi Peltotuen vuoden 2019 tapahtumat Sirpin kanssa. Näin myös Sirppi saa 2019 kartan.
 • Sirppi on valmis kesän tositoimiin. Synkronoi Peltotuki ja Sirppi säännöllisesti, niin Peltotukikin pysyy ajan tasalla.

Tapahtumien suodatus tehostaa käyttöä

Tapahtumien suodatuksella Sirpin käyttöä voi tehostaa huomattavasti. Jos suodatat Sirpissä näkyviin vain ne tapahtumat, jotka ovat ajankohtaisia, ruudulle mahtuu enemmän juuri oikeata tietoa. Suodatus voi olla esim. seuraava:

 • Keväällä kylvö, lannoitus ja siemen
 • Kesällä esim. Kasvinsuojelu 2 ja Havainto 2
 • Puintiaikana puinti ja pääsato

Sopivat suodatusehdot ovat tila- ja tapauskohtaisia.

Voit muuttaa suodatusta klikkaamalla Tapahtumat-välilehden yläreunassa olevaa Muokkaa suodatusta -nappia. Rastita ne tapahtumalajit, jotka haluat nähdä.

Voit halutessasi suodattaa myös näytettäviä lohkoja. Lohkojen suodatus löytyy samasta paikasta kuin Tapahtumalajien suodatus.

Huomaa, että voit valita myös, näytetäänkö kaikki tapahtumat vai vain keskeneräiset. Vain keskeneräiset tarkoittaa tapahtumia, joilla ei vielä ole päiväystä. Esim. kylvöaikana on kätevää, että ruudulla ovat vain ne kylvötapahtumat, jotka ovat vielä tekemättä.

Tietojen synkronointi Peltotuen kanssa

Tämä toiminto ei ole käytössä itsenäisessä Sirpissä (standalone). Itsenäisen Sirpin tunnistat siitä, että käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoite. Peltotukeen synkrononoidun Sirpin käyttäjätunnus on Peltotuen lisenssinumero.

Jos käytät Sirppiä yhdessä Peltotuki-ohjelman kanssa, Sirpin tiedot kannattaa säännöllisesti synkronoida Peltotukeen. Synkronointi tapahtuu Peltotuen Toteutunut-välilehden ja Sirpin välillä. Peltotuki Pro ohjelmassa Sirpin synkronointi löytyy ylävalikon kohdasta Lisäosat/Sirppi-pilvipalvelu. Peltotuki Microssa käynnistyslinkki on pääruudun vasemmassa reunassa.

Luo aluksi kaikki kesän aikana todennäköisesti tarvittavat tapahtumat Peltotuen Toteutunut-välilehdelle. Voit tarvittaessa siirtää Peltotuen Suunnittelu-välilehden tapahtumat Toteutunut-välilehdelle ylävalikon toiminnolla Tiedosto/Suunnittelu->Toteutunut. Voit lisätä tapahtumia Toteutunut välilehdelle myös käsin. Toimiva tapa on esim. lisätä Puinti-tapahtuma yhdelle lohkolle ja sitten kopioida se muille lohkoille.

Tapahtumia voi luoda Peltotuen Toteutunut-välilehdelle vapaasti jo ennen toteutusta, kunhan ne jättää ilman päiväystä. Sirppi täyttää tapahtumille oikeat päiväykset ja tarvittaessa muuttaa muita tapahtuman tietoja. Tapahtuman lisäys on tietokoneella Peltotuessa helpompaa kuin pienellä kännykän näytöllä. Tehty-kuittaukset (= pvm:n syöttö) taas on Sirpissä monin verroin helpompaa.

Voit Sirpissä lisätä lohkoille myös uusia viljelytapahtumia. Sirpin valintalistoilla näkyvät kaikki ne tapahtumalajit ja tarvikkeet, jotka ovat käytössä Peltotuki-ohjelmassa. Kun rastitat Peltotuessa turhat tapahtumalajit ja tarvikkeet pois käytöstä, myös Sirpin valintalistat lyhenevät. Näin käyttö on helppoa myös kännykällä.

HUOM! Ota ennen tietojen synkronointia aina varmistukset Peltotuen tiedoista!

Jos jotain menisi pieleen, voit helposti palata synkronointia edeltävään tilanteeseen palauttamalla varmistukset. Synkronointi sinänsä on toimiva toiminto, mutta jos esim. Sirpillä on monta käyttäjää, joskus jollekin voi sattua virhe. Varmistus on hyvä vakuutus. Tee se aina!

Synkronoi Sirpin ja Peltotuen tiedot säännöllisesti. Näin tiedot ovat turvassa monessa paikassa ja ohjelmista saadaan muutenkin paras hyöty.

Synkronoinnin periaate:

 1. Ohjelma noutaa Sirpistä Peltotukeen ne tapahtumat, joita on muokattu Sirpissä. Lisäksi noudetaan ne tapahtumat, jotka on lisätty Sirppiin. Muutoksista ja lisäyksistä tulostuu ruudulle listaus.
  • Jos samaa tapahtumaa on edellisen synkronoinnin jälkeen muutettu sekä Peltotuessa että Sirpissä, ohjelma kysyy, kumpi tapahtumista halutaan jättää voimaan. Ehdotus on, että voimaan jätetään myöhemmin tehty muokkaus.
 2. Ohjelma lähettää Sirppiin Peltotuen Toteutunut-välilehden tapahtumat, kasvulohkot ja käytössä olevat tapahtumalajit. Näin Peltotuessa ja Sirpissä ovat samat tiedot. Samalla lähetetään myös Vipu-palvelun lohkokartat, jos ne ovat olemassa Peltotuessa. Tukitapahtumia ei lähetetä. Sirppiin lähetettävä vuosi valitaan synkronointiruudulla.

Jotta kartat voidaan lähettää Sirppiin, ne pitää olla noudettuna Peltotukeen hallinnon Vipu-järjestelmästä. Aina, kun noudat hallinnon tietoja Peltotuen Nouda hallinnon järjestelmästä –toiminnolla, Peltotuki pyrkii noutamaan myös uusimmat lohkokartat. Nouda siis hallinnon tiedot Peltotukeen ennen Sirppi-synkronointia, niin myös kartat ovat sinulla käytössä Sirpissä. Tukihaun päättymisen jälkeen (kun kartat eivät enää muutu ao. vuonna) hallinnon tietoja ei tarvitse enää noutaa uudelleen. Kun noudat hallinnon tietoja Peltotukeen, tarkista samalla, että Peltotuen lohkotunnukset ym. vastaavat hallinnon lohkotietoja. Tämä on välttämätöntä Sirpin karttojen toiminnan kannalta.

Sekä Peltotuki Pro että Peltotuki Micro noutavat normaalin hallinnon tietojen noudon yhteydessä myös kartat ja välittävät ne Sirppiin. Peltotuessa ei tarvitse olla valinnaista karttaosaa.

Tapahtumille Sirpissä lisättyjä valokuvia, karttamerkintöjä ja karttamerkintöjen kuvia ei tuoda Peltotuki-ohjelmaan. Näitä tietoja voi katsoa suoraan Sirpistä Android-sovelluksella tai selaimella. Peltotukeen tuodaan kuitenkin viljelytapahtumiin liitettyjen valokuvien nettiosoitteet. Voit halutessasi katsoa kuvia menemällä Peltotuessa halutun tapahtuman kohdalle ja klikkaamalla Pilvikuvan näyttö –linkkiä. Kuva avautuu silloin selaimessa katsottavaksi.

Synkronoi tiedot säännöllisesti kesän aikana. Näin sinulla on ajantasaiset tiedot molemmissa ohjelmissa.

Jos suunnittelet kesän aikana uusia ruiskutuksia tai lannoituksia Peltotuessa (muista: Toteutunut-välilehdelle), aloita Peltotuen käyttö aina Sirppi-synkronoinnilla. Näin saat Peltotukeen kaikki Sirpissä jo tehdyt muutokset. Kun olet lisännyt Peltotukeen haluamasi uudet tapahtumat, tee synkronointi uudelleen. Näin uudet tapahtumat tulevat näkyviin myös Sirppiin.

HUOM!

Sirppi-pilvipalvelua käytettäessä Peltotuki-ohjelmaa saa käyttää samalla lisenssillä (sama lisenssinumero, joka on samalla Sirpin käyttäjätunnus) vain yhdellä tietokoneella! Jos samaa Peltotukea käytetään usealla tietokoneella, toinen Peltotuki voi sotkea synkronoinnissa omien tietojensa lisäksi myös pilvipalvelun tiedot! Siksi saman Peltotuki-lisenssin käyttäminen useassa tietokoneessa on ehdottomasti kiellettyä, jos käytössä on myös Sirppi. Sirppi-pilvipalvelua voi sen sijaan käyttää kuinka monelta päätelaitteelta tahansa.

Tapahtumien katselu ja kuittaus pellolla

Voit katsoa viljelytapahtumia missä tahansa ja kuitata niitä tehdyksi. Parhaan hyödyn sovelluksesta saat, kun kuittaat tapahtumat tehdyksi aina suoraan pellolla. Näin voit hyödyntää sovelluksen paikkatietoa.

Jotta lohkojen paikkatietoa voidaan hyödyntää, Sirpillä pitää olla käytössä Vipu-lohkokartta.

Jos olet käyttänyt Sirppiä jo viime vuonna, keväällä ennen tämän vuoden tukihakua Sirppi käyttää lohkojen tunnistukseen viime vuoden lohkokarttaa. Paikannus toimii näin useimmilla lohkoilla, mutta jos kasvulohkot on sijoitettu tänä vuonna eri paikkaan kuin viime vuonna, paikannus ei välttämättä toimi tarkasti.

Tukihaku kannattaa aina aloittaa Vipussa heti, kun se avautuu. Kun piirrät Vipussa lohkot tänään, voit huomisaamuna noutaa kartat Sirpin käyttöön. Näin Sirpin paikannus toimii tarkasti. Tiedot saa noudettua hallinnolta, vaikka tukihakemusta ei ole vielä palautettu.

Jos käytät Sirppiä itsenäisenä sovelluksena

 • Jos käytät Sirppiä itsenäisenä standalone-sovelluksena (käyttäjätunnus=sähköposti), saat noudettua hallinnon tiedot sivuvalikon toiminnolla Hae tiedot hallinnolta. Toiminto noutaa sekä lohkotiedot että Vipu-kartat.

Jos käytät Sirppiä Peltotuen kanssa synkronoituna

 • Jos käytät Sirppiä Peltotukeen synkronoituna (käyttäjätunnus=PT:n lisenssinumero), Sirppi saa lohkokartat Peltotuen kautta. Kun synkronoit tiedot Peltotuki-ohjelman kanssa, se lähettää Sirppiin myös kartan, jos se on saatavissa. Tieto kartan lähettämisestä näytetään synkronointiruudun viestissä.
 • Jotta kartat voidaan lähettää Sirppiin, ne pitää olla noudettuna Peltotukeen hallinnon Vipu-järjestelmästä. Tämä tapahtuu Peltotuen Nouda hallinnon järjestelmästä –toiminnolla. Nouda siis hallinnon tiedot Peltotukeen ennen tietojen synkronointia, niin myös kartat ovat sinulla käytössä. Tukihaun päättymisen jälkeen (kun kartat eivät enää muutu ao. vuonna) hallinnon tietoja ei tarvitse enää noutaa uudelleen.

Vihje:

Kannattaa tehdä ensimmäinen "luonnos" Vipu-palvelun tukihakuun heti, kun tukihaku avautuu. Näin Sirpillä on käytössä kartat ja paikkatieto jo kylvöaikana. Hakemusta ei tarvitse välttämättä vielä palauttaa.

Vihje:

Kun aloitat esim. kylvötyöt, sinun kannattaa suodattaa Sirpissä näkyviin vain tapahtumat Kylvö, Lannoitus ja Siemen. Näin muut kesän viljelytoimenpiteet eivät vie tilaa pieneltä ruudulta. Vastaavasti kesällä voit ottaa näkyviin esim. tapahtumalajit Kasvins. 2 ja Havainto 2, syksyllä taas Puinti ja Pääsato.

Tapahtuman kuittaus:

 • Kun olet saanut lohkon kylvötyön tms. valmiiksi, avaa Sirppi ja päivitä Tapahtumat (yläreunan painike). Näin lähimmän lohkon tapahtumat tulevat ylimmiksi. Vierekkäisillä lohkoilla voi gps-signaalin epätarkkuudesta johtuen joskus esiintyä pientä heittoa, mutta oikea tapahtuma on yleensä joko ylimpänä tai lähes ylimpänä. Jos paikannus on aluksi epätarkka, klikkaa päivitysnappia uudelleen.
 • Kuittaa tapahtuma tehdyksi listan kuittauspainikkeella. Tapahtuman päiväykseksi tulee silloin kuluvan päivän päiväys. Jos sertifiointijärjestelmäsi vaatii kellonajan kirjaamista, myös se tieto saadaan kuittauspainikkeen klikkauksesta.
 • Jos haluat muuttaa kg-määriä tms., klikkaa tapahtumariviä. Näin pääset muokkaamaan tapahtuman tietoja.

Huomaa, että Sirpin käynnistys ja tapahtumien listaaminen ruudulle vie aikaa sen mukaan, miten hyvin gps-signaali toimii. Joskus Sirppi saa äkkiä tarkan signaalin, joskus se joutuu odottamaan pitkään, ja tarkkuus jää sittenkin heikoksi. Kannattaa testata Näytä lähimmät ensin - toimintoa ja karttamerkintöjen tekoa ulkona. Sisällä kännykän gps-signaali on lähes aina huono.

Kun olet Sirpin Tapahtumat-välilehdellä, gps käynnistetään akun säästämiseksi vain ruudun päivityksen yhteydessä. Jos paikkatieto ei ole heti tarkka, klikkaa tapahtumien päivitysnappia uudelleen. Kartta-välilehdellä oltaessa gps pidetään päällä koko ajan, kun Sirppi on aktiivisena ruudulla.

Kartan käyttö ja karttamerkinnät

Kun hallinnon tietoja tuodaan Sirppiin joko suoraan Vipusta (itsenäinen Sirppi) tai Peltotuki-ohjelman kautta (PT-synkronoitu Sirppi), samalla Sirppiin noudetaan myös Vipun lohkokartta. Kartan saa hallinnolta seuraavana aamuna sen jälkeen, kun olet piirtänyt kasvulohkot Vipun tukihaussa. Kartat saa noudettua, vaikka tukihakemusta ei ole vielä palautettu.

Jos Vipu-kartta on Sirpin käytettävissä, se näkyy sovelluksen Kartta-välilehdellä. Kartta-välilehdelle pääset alareunan karttapainikkeella. Kartalla näkyy lohkojen päällä valintasi mukaan lohkon tunnus, lohkon nimi, pinta-ala, viljelykasvi tai lajike.

Jos käsiteltävän vuoden kasvulohkokarttaa ei ole käytettävissä, kartta-välilehdellä näkyy Maanmittauslaitoksen pohjakartta ilman kasvulohkotietoja.

Voit tehdä Sirpissä kartalle karttamerkintöjä ja halutessasi lisätä merkintöihin myös valokuvan. Karttamerkinnän tyypin voi valita valintalistasta (mm. hukkakaura, laskuaukko, pylväs, rumpu …). Karttamerkinnät näkyvät Sirpissä haluamallasi tavalla myös alikäyttäjille. Lisäksi voit jakaa karttamerkintöjä sähköpostilla, WhatsApp-sovelluksella ym.

Jaettu yksittäinen karttamerkintä sisältää mahdollisen valokuvan ja linkin, jolla karttamerkintää voi katsoa selaimella Sirpin karttapohjan päällä. Jaetun yksittäisen karttamerkinnän käyttäjä ei näe muita Sirpin tietoja, vain jakamasi karttamerkinnän ja pohjakartan. Jaetun merkinnän katselu ei vaadi kirjautumista tai Sirpin asentamista.

Voit jakaa WhatsAppin ym. kautta myös Google Maps -ajo-ohjeen karttamerkinnän luo. Näin voit ohjata autoilijan esim. kalkkikuorman kippauspaikalle, rehupaalien luo tai energiapuukasan viereen.

Hallinnon karttojen nouto Sirppiin

Jos käytät itsenäistä Sirppiä (käyttäjätunnus = sähköposti)

 • Nouda hallinnon tiedot Sirppiin sivuvalikon toiminnolla Hae tiedot hallinnolta.

Jos käytät Peltotukeen synkronoitua Sirppiä (käyttäjätunnus = PT:n lisenssinumero)

 • Nouda Peltotukeen hallinnon tiedot (ylävalikon toiminto Tiedosto/Lohkotietojen käsittely/Nouda hallinnon järjestelmästä).
 • Synkronoi Peltotuen tiedot Sirpin kanssa.
 • Jos tutustut Sirppiin talven aikana, sinun kannattaa synkronoida ensin viime vuosi, suunnitella sitten kuluva vuosi Peltotuessa ja synkronoida myös se Sirppiin. Kasvukauden alussa pääset hyödyntämään Sirppiä kokonaisuudessaan.

Kasvulohkokartat piirretään hallinnon Vipu-palvelussa tukihaun aikaan. Kun olet palauttanut tukihakemuksen, nouda hallinnon tiedot sen jälkeen Sirppiin. Näin mahdollisessa tarkastuksessa sinulla on käytössä varmasti oikeat lohkotiedot. Tukihaun jälkeen hallinnon tietoja ei tarvitse noutaa uudelleen ennen seuraavaa kevättä.

Karttamerkinnän jakaminen

Alikäyttäjät voivat nähdä kaikki Sirpin tiedot siinä laajuudessa kuin pääkäyttäjä on määritellyt.

Tämän lisäksi Sirpin käyttäjä voi jakaa yksittäisiä karttamerkintöjä. Tämä on kätevää esim. silloin, kun urakoitsijalle halutaan ilmoittaa kalkkikuorman kippauspaikka, tietyn laskuaukon sijainti, rehuauman paikka tai energiapuukasan sijainti.

Voit jakaa karttamerkinnän klikkaamalla Kartta-välilehden kartalla näkyvää merkintää niin, että ruudun alareunaan tulee tämän karttamerkinnän teksti ja mahdollinen valokuva. Klikkaa sitten tekstin oikealla puolella olevaa muokkauskuvaketta ja valitse alareunaan avautuvasta valikosta Jaa merkintä.

Karttamerkinnän voi jakaa mm. sähköpostina ja WhatsApp-viestinä sen mukaan, mitkä palvelut sinulla on omassa kännykässäsi käytössä. Jakoviesti sisältää karttamerkinnän tekstin, valokuvan ja linkin, jolla viestin vastaanottaja voi avata selaimessaan Sirpin karttanäkymän ja siinä tämän karttamerkinnän.

Jaetun merkinnän vastaanottajan ei tarvitse asentaa Sirppiä tai kirjautua siihen. Riittää, että hän klikkaa saamaansa jakolinkkiä. Hän näkee vain tämän karttamerkinnän ja pohjakartan, ei muita Sirpin tietoja.

Google Maps -ajo-ohjeen voit jakaa valitsemalla alareunan valikosta Jaa ajo-ohje.

Säähavainnot ja puintiaikaennusteet

Sovelluksen alareunasta voit siirtyä Sirpin Säähavainnot-välilehdelle, joka sisältää myös puintiaikaennusteet.

Sirppi ehdottaa lähintä Ilmatieteen laitoksen sääasemaa, mutta halutessasi voit valita sääaseman myös itse. Asemia on lähes 200 kpl eri puolilla Suomea. Sirppi näyttää etäisyyden kullekin sääasemalle.

Sirppi näyttää, montako päivää kasvukausi on edellä tai jäljessä keskimääräistä kasvukautta. Grafiikassa näkyy keskimääräinen lämpösumma, kahden edellisen vuoden lämpötilatiedot ja kuluva vuosi.

Lämpösummagrafiikan alla näkyvät sademäärät numeroina ja grafiikkana. Grafiikka sisältää keskimääräisen sadesumman, kahden edellisen vuoden tiedot ja kuluvan vuoden.

Alimpana Sää-välilehdellä ovat lohkokohtaiset puintiaikaennusteet. Ennuste huomioi kylvöpäivän, lajikkeen vaatiman lämpösumman, kasvukauden toteutuneet säätiedot ja keskimääräisen oletetun loppukesän. Puintiennusteet lasketaan yleisimmille lajikkeille. Jos lajikkeen vaatimaa lämpösummaa ei ole tiedossa, lohkoa ei tuoda ennustetaulukkoon.

Ennustettu puintipäivä lasketaan lohkon Siemen-tapahtumasta. Näin puintiennuste toimii myös sekakasvustoissa.

Huom! Puintiennuste on nimensä mukaisesti ennuste, ei tieto. Kukaan ei tiedä loppukesän säätä. Ennusteesta on kuitenkin paljon hyötyä, koska yleensä puintiajankohdan siirtymisen syynä on kasvukauden kylmyys tai lämpimyys. Sirpin puintiennuste huomioi tämän. Pohjatietoina käytetään valitun sääaseman tuottamaa säätietoa ja Virallisten lajikekokeiden lajikekohtaisia lämpösummavaatimuksia.

Sirppi käyttää Virallisten lajikekokeiden eri lajikkeille ilmoittamia keltatuleentumiseen vaadittavia lämpösummia. Keltatuleentumisen jälkeen jyvän pitää vielä kuivua ennen puintia. Sirppi olettaa puintikuivumisajaksi 7 vrk. Käytännössä sää vaikuttaa kuivumisaikaan.

Eri vuosien julkaisuissa samoille lajikkeille saatetaan ilmoittaa hieman erilaisia lämpösummatarpeita. Sirppi (1.0.0.) käyttää pääsääntöisesti pohjatietona vuosien 2010 - 2017 Virallisia lajikekokeita.

Varastokirjanpito

Sirppi sisältää lohkokirjanpitoon yhdistetyn varastokirjanpidon, joka sopii tavanomaisille tiloille, luomutiloille ja rehukirjanpitoon. Sirpin muu käyttö ei vaadi varastokirjanpidon tekemistä, mutta siitä on usein merkittävää hyötyä. Voit itse valita, käytätkö varastokirjanpito-osaa vai et.

Jos alikäyttäjälle on annettu lohkotapahtumien Lisäys- ja muutosoikeudet, hänellä on samat oikeudet myös varastokirjanpitoon.

Luomutilojen varastokirjanpidon eli tuotevirtakirjanpidon pitää sisältää sekä varastotilanne että kaikki varastotapahtumat (osto, myynti, käyttö lohkoilla, siirto toiseen varastoon ym.). Sirpin varastokirjanpito toimii näin.

Sirpin varastokirjanpidolla voidaan hoitaa mm.

 • Luomutilojen tuotevirtakirjanpito
 • Tavanomaisten ja luomutilojen kuivurikirjanpito
 • Eläintilojen rehukirjanpito
 • Lannoitteiden, kasvinsuojeluaineiden ja siementen varastoseuranta
 • Muiden tuotteiden ja tarvikkeiden varastoseuranta

Sirpin varasto on pitkälle automatisoitu. Pyrkimyksenä on ollut minimoida käyttäjän työ, mutta tuottaa tarvittavat tiedot ja tulosteet.

Varastokirjanpidon aloitus vaatii hetken paneutumisen, mutta tuottaa sen jälkeen reaaliaikaisen tiedon mm. lannoitteiden, kasvinsuojeluaineiden ja viljan määristä sekä sijaintipaikoista. Tarvikkeiden käyttö lasketaan automaattisesti. Viljan myynnin voi kuitata suoraan lastaushetkellä kuivurilla omasta kännykästä ja liittää siihen Viljapassista otetun valokuvan.

Pääset varastokirjanpitoon Sirpin sivuvalikon valinnalla Varastokirjanpito.

Varastokirjanpidossa on neljä välilehteä, joita voit vaihtaa alareunasta. Välilehdet ovat vasemmalta oikealle:

 • Yhteenveto: Yhteenveto varastossa olevista tuotteista ja tarvikkeista. Tänne ei tallenneta mitään, mutta täältä näet pikaisesti varastotilanteen.
 • Tapahtumat: Varastotapahtumien tallennus. Alkutöiden jälkeen lisäät tietoja vain tänne. Varastotapahtumia ovat esim. viljan myynti tai lannoitteiden osto.
 • Nimikkeet: Varastonimikkeiden muokkaus. Nimikkeitä ovat esim. Kevätvehnä Lennox ja Roundup Max. Valtaosa varastonimikkeistä luodaan automaattisesti.
 • Varastot: Tilan varastopaikat, esim. Lannoitevarasto ja Kuivuri siilo 1. Tallennetaan vain kerran.

Varastonimike tarkoittaa mitä tahansa tuotetta tai tarviketta, jonka varastomäärää halutaan seurata.

Sirppi luo automaattisesti varastonimikkeet lohkoilla käytetyista viljelytarvikkeista, esim. siemenistä ja lannoitteista. Kun kuittaat lohkokirjanpidossa lannoitetapahtuman tehdyksi, Sirppi kirjaa varastosta pois sen käyttämän lannoitemäärän.

Sirppi luo varastonimikkeet myös tärkeimmistä lohkojen viljelykasveista, esim. kevätvehnästä. Tuotteiden varastomääriä ei kuitenkaan kerätä lohkotapahtumista, koska se hidastaisi kuivauserien kirjausta. Voit itse tallentaa nopeasti, minne siiloon vehnä varastoidaan ja paljonko sitä on. Tarvittaessa voit myöhemmin, paremmalla ajalla, täsmäyttää lohkojen Pääsato-tapahtumat vastaamaan kuivurin siiloissa olevaa viljamäärää.

Sinun tehtäväsi on tallentaa kerran alkuvarastot sekä kirjata ostot ja myynnit, kun tavaraa saapuu tai lähtee. Näin toimien Sirpin varasto on koko ajan ajan tasalla.

Varastokirjanpidon aloitus:

 1. Mene Varastot-välilehdelle ja muuta varastopaikat tilalle sopiviksi. Voit mm. muuttaa kuivurisiilojen nimiä ja lisätä puuttuvat siilot. Uusia varastopaikkoja voivat olla myös Takapelto tai Rehulato.
 2. Mene Nimikkeet-välilehdelle ja lisää mahdollisesti puuttuvat varastonimikkeet, esim. Heinäpaali tai Porkkana. Valtaosa nimikkeistä syntyy automaattisesti sen perusteella, että lohkoilla viljellään tiettyä kasvia (Kevätvehnä Lennox) tai tiettyä tarviketta on käytetty lohkotapahtumissa (Pellon Y 1 -lannoite). Tarvikkeita ei ole pakko lisätä varastonimikkeiksi etukäteen.
 3. Mene Tapahtumat-välilehdelle ja tallenna varastonimikkeille alkusaldot. Jos varastossa on aloitushetkellä Pellon Y1 -lannoitetta 1200 kg, tallenna tämä määrä alkusaldoksi. Alkusaldot tallennetaan vain kerran.
 4. Varastokirjanpidon aloitustoimet ovat valmiit. Jatkossa riittää, että lisäät Tapahtumat-välilehdelle +-napilla uuden varastotapahtuman aina, kun tilalle tulee tarvikkeita tai tilalta lastataan esim. viljaa. Kun tyhjennät kuivurin tiettyyn siiloon, tee siitäkin varastotapahtuma. Näin varastotiedot ovat aina ajan tasalla.

Varastokirjanpidon Yhteenveto-välilehti

Varastokirjanpidon Yhteenveto-välilehdeltä näet varastoyhteenvedon.

Kun olet tallentanut alkuvarastot ja kuitannut viljelytoimenpiteet, näet reaaliaikaisesti kunkin lannoitteen, kasvinsuojeluaineen ym. varastomäärän. Kun tallennat Sirppiin kuivurin tyhjennykset ja viljan myynnit, näet reaaliaikaisesti myös viljavarastot lajeittain ja siiloittain.

Varastoyhteenveto avautuu aluksi ruudulle pääryhmittäin (esim. Kasvinsuojeluaineet). Kun klikkaat ryhmänimeä, ruudulle avautuvat ryhmän varastonimikkeet ja varastossa oleva määrä (esim. Roundup Bio 25,4 l). Kun klikkaat nimikeriviä, näet myös varastot, joissa tätä tuotetta tai tarviketta varastoidaan.

Esimerkki:

 1. Klikkaa varastoryhmää Viljatuotteet -> Näet viljalajit ja määrät omilla riveillään, esim. Kevätvehnä Lennox, elintarvike 65 640 kg
 2. Klikkaa nimikettä Kevätvehnä Lennox, elintarvike -> Näet, paljonko Lennoxia on kussakin siilossa.

Voit katsoa yhteenvetoa myös varastoittain lajiteltuna.

Yhteenveto-välilehden yläreunan kirjoittimen kuvaa klikkaamalla voit lähettää sähköpostiisi pdf-muotoisia varastotulosteita. Varastoyhteenveto-tuloste on kätevä apu mm. luomutarkastukseen.

Varastokirjanpidon Tapahtumat-välilehti

Alkutoimien jälkeen käytät vain tätä välilehteä. Tänne lisätään kaikki varastojen tapahtumat eli tavaran saapumiset tai tavaran pois viemiset.

Varastokirjanpidon Tapahtumat-välilehdellä näet kaikki varastotapahtumat. Kaikki ostot ja myynnit tallennetaan tänne. Kun käytät jotain tarviketta lohkoilla, siitä syntyy automaattisesti myös varastotapahtuma. Automaattisesti luodut varastotapahtumat erottaa sinisestä A-kirjaimesta.

Voit itse lisätä uusia varastotapahtumia yläreunan +-napilla ja tarvittaessa muuttaa olemassa olevia tapahtumia klikkaamalla varastotapahtumaa listalla.

Kun aloitat varastokirjanpidon käytön, sinun pitää tallentaa alkuvarasto eli tieto siitä, paljonko mitäkin tarviketta tai tuotetta on varastossa aloitushetkellä. Tämä tehdään vain kerran. Alkuvarastojen tallennukseen pääset Tapahtumat-välilehden Lisää alkusaldoja -napilla.

Jotta voit tallentaa varastonimikkeelle alkusaldon, pitää olla olemassa varastonimike (Siemen Kaura Matty) ja varastopaikka, jossa sitä varastoidaan (Siemenvarasto). Tarvittaessa voit muokata varastonimikkeitä Nimikkeet-välilehdellä ja varastopaikkoja Varastot-välilehdellä.

Tapahtumat-välilehdellä voi halutessaan suodattaa näkyviin vain tietyn nimikkeen (esim. Siemen Kaura Matty) tai tietyn varaston (esim. Lannoitevarasto). Näin varastojen muutoksia on helppo seurata ja tarvittaessa korjata.

Varastokirjanpidon Nimikkeet-välilehti:

Varastokirjanpidon Nimikkeet-välilehdellä ylläpidetään varastonimikkeiden perustietoja. Varastonimikkeitä ovat kaikki tuotteet ja ja tarvikkeet, joiden määriä ja sijaintipaikkoja halutaan seurata. Varastonimikkeitä ovat esim. Kasvinsuojeluaine Acanto, Siemen Kaura Matty ja Viljatuote Kaura Matty.

Aina, kun lisäät Sirpin lohkotapahtumalle jonkin viljelytarvikkeen, siitä syntyy automaattisesti myös varastonimike, jos sitä ei ole jo ennestään olemassa. Samoin varastonimikkeitä perustetaan tarpeen mukaan automaattisesti aina, kun Peltotuen tiedot synkronoidaan Sirppiin. Helpoiten varastonimikkeiden lisäys onnistuukin tekemällä Sirpin lohkoille viljelysuunnitelma, jossa ovat mukana siemen-, lannoitus-, kasvinsuojelu- ym. viljelytapahtumat.

Sirppi perustaa myös lohkojen viljelykasveista automaattisesti varastonimikkeet, jos kyse on normaaleista puitavista kasveista. Jos lohkon kasvina on esim. Kevätvehnä Lennox, siitä perustetaan valmiiksi nimikkeet Kevätvehnä Lennox, elintarvike ja Kevätvehnä Lennox, rehu. Näin voit seurata eri hintaisten ja laatuisten viljojen kokonaismääriä ja -hintoja.

Voit muokata varastonimikkeitä klikkaamalla listalla nimikkeen nimeä. Uusia nimikkeitä voit lisätä yläreunan +-napilla.

Varastokirjanpidon Varastot-välilehti:

Varastokirjanpidon varastot-listalla näkyvät tilan kaikki varastopaikat.

Sirppi perustaa automaattisesti varastot lannoitteille, org.lannoitteille, kalkitusaineille, siemenille ja kasvinsuojeluaineille. Nämä ovat kiinteitä vakiovarastoja, joiden tapahtumista valtaosa tulee suoraan lohkokirjanpidosta. Vakiovarastot erottaa sinisestä A-kirjaimesta.

Lisäksi sovelluksessa ovat valmiina viljavarastot Kuivuri siilo 1 - Kuivuri siilo 9. Viljavarastoja voit vapaasti muuttaa, lisätä ja poistaa. Kaikki muut varastot kuin A-merkityt vakiovarastot ovat vapaasti muokattavissa.

Voit muokata olemassa olevia varastoja klikkaamalla listalla varaston nimeä. Uusia varastopaikkoja voit lisätä yläreunan +-napilla.

Vihjeitä varastokirjanpitoon

 • Kannattaa tehdä varastokirjaus heti viljaa lastattaessa tai siemeniä varastoon purettaessa. Varastotapahtumaan voit liittää kuvan viljapassista tai siementen vakuustodistuksesta.
 • Jos käytät siemenenä omaa viljaa, voit pitää sen vilja-nimikkeellä kuivurin siilossa siihen saakka, että se lajitellaan tai kylvetään. Kirjaa silloin vilja pois viljasiilosta ja lisää siemenvarastoon. Kun kuittaat siementapahtumia lohkoilla, lohkon siemenmäärä poistuu automaattisesti pois siemenvarastosta.
 • Luomutarkastuksessa kannattaa antaa tarkastajalle Sirpistä tulostettu Varastotilanne-tuloste. Yhteenveto-välilehden printterin kuvaa klikkaamalla saat lähetettyä erilaisia tulosteita omaan sähköpostiisi.
 • Jos laitat varastotapahtuman teossa rastin kohtaan Siirto toiseen varastoon, voit siirtää helposti tavaraa varastosta toiseen. Sirppi luo automaattisesti kaksi erillistä varastotapahtumaa eli ensimmäisellä tavara pois lähdevarastosta ja toisella sisään kohdevarastoon. Toiminto on kätevä esim. rehukirjanpidossa, kun rehupaaleja siirretään kaukovarastosta navetalle.
 • Varastotapahtuman teossa Lisätiedot-napin takaa löytyy rasti Luo toinen vastaava tapahtuma tallentamisen jälkeen. Jos laitat tämän rastin päälle, Sirppi ehdottaa toisen samanlaisen tapahtuman tekemistä heti ensimmäisen perään. Pohjatiedot kopioidaan edelliseltä varastotapahtumalta. Tämä on kätevää esim. silloin, kun lastataan viljaa monesta siilosta samaan rekkaan tai kirjataan monia kasvinsuojeluaineita tulleeksi varastoon. Uudelta varastotapahtumalta ei tarvitse kuin vaihtaa varasto (viljan lastaus) tai kasvinsuojeluaine (monien aineiden lisääminen varastoon samana päivänä).

Lohkojen ja viljelykasvien muokkaus

Tämä toiminto on käytettävissä vain itsenäisessä Sirpissä (standalone). Jos Sirppi on synkronoitu Peltotuki-ohjelman kanssa, lohko- ja kasvitiedot tulevat Peltotuesta.

Sivuvalikon toiminnolla Lohkot ja viljelykasvit pääset näkemään ja muokkaamaan kasvulohkoja ja lohkojen viljelykasveja. Lohkot ja kasvit on tuotu hallinnon Vipu-järjestelmästä, kun otit Sirpin käyttöön tai kun hait itse tiedot sivuvalikon toiminnolla Hae tiedot hallinnolta.

Lohkot on jaoteltu kahdelle välilehdelle, Virallisiin lohkoihin ja Epävirallisiin lohkoihin. Välilehtien välillä pääset liikkumaan alareunasta.

 • Viralliset lohkot ovat hallinnon tiedossa olevia lohkoja, jotka on saatu Vipusta. Nämä tiedot vastaavat tukihakemusta.
 • Epäviralliset lohkot ovat tilapäisiä lohkoja, joita ei ole vielä saatu hallinnolta.
 • Tavoite on, että tukihaun jälkeen kaikki epäviralliset lohkot ovat muuttuneet virallisiksi lohkoiksi. Näin kesän tarkastuksessa sinun lohkokirjanpidossasi on täysin samat lohkotiedot kuin tarkastajallakin.
 • Epävirallisten lohkojen avulla voit tallentaa syysviljojen kylvöt ja syksyiset lannanlevitykset. Ne mahdollistavat myös viljelysuunnittelun talvella ja kevätkylvöjen tallennuksen ennen Vipun tukihaun avautumista.

Ensimmäisellä välilehdellä näkyvät Viralliset lohkot, jotka on noudettu hallinnolta. Näitä lohkoja voit muokata vain niiltä osin, kun tietoja ei saada Vipun tukihakemukselta. Listan lohkoa listalla klikkaamalla voit muokata seuraavia tietoja: Fosforin tasausjakso, vapaamuotoinen lohkoselite, satotasotavoite, nurmilaji ja satokertojen määrä, kerääjäkasvi ja suojavilja -rastit, esikasvitiedot. Näitä tietoja tarvitaan lohkokirjanpitotulosteella. Jos haluat muuttaa muita tietoja, tee muutos sähköisessä tukihaussa ja nouda sen jälkeen tiedot uudelleen Sirppiin.

Toisella välilehdellä näkyvät ns. Epäviralliset lohkot. Epäviralliset lohkot tarkoittavat lohkoja, joiden tietoja ei vielä saada hallinnon järjestelmästä. Epäviralliset lohkot voivat olla edelliseltä vuodelta kopioituja tai itse lisättyjä. Koska tukihaku avautuu usein vasta huhtikuussa, seuraava vuosi pitää aloittaa Sirpissä usein tätä aiemmin. Epävirallisten lohkojen avulla voit tallentaa syysviljojen kylvöt ja syksyiset lannanlevitykset. Ne mahdollistavat myös viljelysuunnittelun talvella ja kevätkylvöjen tallennuksen ennen Vipun tukihaun avautumista.

Esimerkki:

 • Kesällä 2019 näet virallisissa lohkoissa vuoden 2019 lohkot. Epävirallisissa lohkoissa ei ole vuodella 2019 yhtään lohkoa.
 • Kun teet syyskylvöjä syksyllä 2019, siirryt Sirpissä käsittelemään vuotta 2020 (syyskylvöt ja -lannoitukset tallentaan aina sille kasvukaudelle, jona sato korjataan). Sirppi kopioi vuoden 2019 lohkot automaattisesti vuoden 2020 pohjatilanteeksi. Näet kaikki vuoden 2020 lohkot Epävirallisissa lohkoissa, koska tukihaku on vasta keväällä 2020. Lohkot ovat siis toistaiseksi tukihaun kannalta epävirallisia.
 • Syksyllä 2019 ja keväällä 2020 voit muokata epävirallisten lohkojen kaikkia tietoja. Voit vaihtaa viljelykasveja, pinta-aloja ja lohkojakoja. Voit lisätä lohkoille normaalisti viljelytapahtumia. Lohkotapahtumien kannalta ei ole mitään merkitystä sillä, onko lohko virallinen vai epävirallinen.
 • Kun teet tukihaun Vipussa keväällä 2020, voit sen jälkeen noutaa hallinnon tiedot Sirppiin. Jos Sirpin epäviralliset lohkot vastaavat Vipun tukihakuun tallentamiasi tietoja, Sirppi yhdistää automaattisesti hallinnon tietojen noudon lopuksi epäviralliset lohkot Vipun virallisiin tietoihin. Näin kaikki vuoden 2020 lohkot muuttuvat virallisiksi.

Epävirallisten ja virallisten lohkojen yhdistäminen

Epävirallisten lohkot muuttuvat virallisiksi lohkoiksi, kun niiden tiedot saadaan hallinnon Vipu-järjestelmästä.

Kun noudat hallinnon tiedot Sirppiin, tietojen nouto yhdistää automaattisesti epävirallisia lohkoja virallisiin. Jotta epävirallinen lohko yhdistetään automaattisesti viralliseen lohkoon, seuraavien ehtojen pitää toteutua: Sama peruslohkotunnus, sama kasvulohkokirjain, sama viljelykasvi, pinta-alaheitto enintään +- 0,5 ha.

Voit yhdistää myös käsin epävirallisen lohkon oikeaan viralliseen, Vipun tukihausta saatuun lohkoon. Yhdistäminen tapahtuu Epäviralliset lohkot -välilehdellä klikkaamalla lohkorivin nappia Yhdistä. Sirppi ehdottaa yhdistämistä siihen viralliseen lohkoon, jonka tunnus on sama.

Kun epävirallinen lohko yhdistetään Vipun tukihausta saatuun viralliseen lohkoon, epävirallisen lohkon lohkotapahtumat siirtyvät viralliselle lohkolle. Jos molempien viljelykasvi on sama, siirretään myös tiedot nurmilajista, satokertojen määrästä, fosforin tasauksesta ym.

Yhdistämisen jälkeen epävirallinen lohko poistuu näkyvistä ja "poistetaan". Jos kuitenkin huomaat tehneesi yhdistämisen väärin, saat "poistetut" epäviralliset lohkot uudelleen näkyviin ja voit perua yhdistämisen. Tätä toimintoa ei pitäisi koskaan tarvita, mutta kaiken varalta se on mahdollista.

Lohkojen ja tapahtumien joukkomuokkaus

Sivuvalikon toiminnolla Joukkomuokkaus pääset muokkaamaan kerralla useiden lohkojen tietoja ja lisäämään kerralla useille lohkoille viljelytapahtumia.

 • Tapahtumien joukkolisäys on käytettävissä sekä itsenäisessä Sirpissä (standalone) että Peltotuki-ohjelmaan synkronoidussa Sirpissä.
 • Lohkojen joukkomuokkaukset ovat näkyvissä vain itsenäisessä Sirpissä. Jos Sirppi on synkronoitu Peltotuki-ohjelman kanssa, lohko- ja kasvitiedot tulevat Peltotuesta.

Joukkomuokkauksissa valitaan ensin lohkot, joihin seuraavaksi tehtävä tapahtuman lisäys tai lohkotietojen muutos kohdistuu. Sen jälkeen tallennetaan lisäyksen tai muutoksen tiedot.

Lohkojen valinnassa voit hyödyntää lohkosuodatusta. Ruudun yläreunan valinnoilla voit suodattaa näytölle tietyn viljelykasvin lohkot. Voit käyttää myös tekstihakua, joka etsii antamaasi merkkijonoa lohkon nimestä ja lohkotunnuksesta. Haku osaa etsiä myös sanan keskeltä.

Tapahtuman joukkolisäys

Tapahtuman joukkolisäys -toiminnolla voit lisätä halutun lohkotapahtuman kerralla monelle lohkolle:

 1. Rastita lohkot, joille haluat lisätä tapahtuman. Voit hyödyntää yläreunan suodatuksia.
 2. Klikkaa Seuraava-nappia, anna lisättävän tapahtuman tiedot ja klikkaa Tallenna.
 3. Sirppi tekee varmistuskysymyksen ja lisää tapahtuman kaikille niille lohkoille, jotka rastitit joukkomuokkauksen ensimmäisessä vaiheessa.
 4. Sirppi kysyy, haluatko lisätä samoille lohkoille muita tapahtumia. Valitse Kyllä tai Ei.

Tapahtuman joukkolisäys on tarkoitettu ensisijaisesti viljelysuunnittelun apuvälineeksi eli vielä tekemättömien tapahtumien lisäämiseen kerralla monelle lohkolle. Voit esim. lisätä Siemen-tapahtuman kaikille ohralohkoille ja valita tapahtumalle oikean lajikkeen sekä kylvömäärän. Päiväys kannattaa yleensä tallentaa lohkokohtaisesti suoraan pellolla hyödyntämällä Sirpin lohkokirjanpito-toiminnon paikannusta.

Halutessasi voit lisätä joukkolisäyksellä myös toteutuneita tapahtumia eli tallentaa lisättäville tapahtumille myös päiväykset. Tämä ei ole kuitenkaan toiminnon perustarkoitus.

Lohkojen joukkomuokkaus

Lohkojen joukkomuokkaus -toiminnolla voit muokata kerralla monen kasvulohkon tietoja:

 1. Rastita lohkot, joita haluat muokata. Voit hyödyntää yläreunan suodatuksia.
 2. Klikkaa Seuraava-nappia, anna muutettavat tiedot ja klikkaa Tallenna.
 3. Sirppi tekee varmistuskysymyksen ja muuttaa kaikki ne lohkot, jotka rastitit joukkomuokkauksen ensimmäisessä vaiheessa.

Lohkojen joukkomuokkaus voidaan tehdä erikseen virallisille lohkoille (saatu hallinnolta Vipu-palvelusta) ja epävirallisille lohkoille (ei vielä saatu Vipusta eli tukihaku tekemättä). Itse muokkaustoiminto on molemmissa tapauksissa samanlainen, mutta virallisilta lohkoilta ei voi muuttaa niitä tietoja, jotka on ilmoitettu tukihaussa (viljelykasvi, lajike, viljelytapa). Epävirallisilla lohkoilla myös nämä tiedot ovat muutettavissa.

Katso tarkempi selvitys virallisista ja epävirallisista lohkoista kohdasta Lohkojen ja viljelykasvien muokkaus.

Alikäyttäjien luonti ja käyttöoikeudet

Pääkäyttäjällä tarkoitetaan käyttäjää, joka hallitsee Sirpissä jonkin tilan tietoja. Pääkäyttäjä voi käyttää Sirpin kaikkia ominaisuuksia ja luoda halutessaan alikäyttäjiä. Pääkäyttäjältä laskutetaan Sirpin käyttömaksu, kun käyttö muuttuu maksulliseksi.

Sinusta tulee automaattisesti tilan pääkäyttäjä, kun:

 • Otat käyttöön itsenäisen Sirpin luomalla itsellesi Sirpin alkuruudulla käyttäjätunnuksen (tunnus = sähköpostiosoite), jonka jälkeen Sirppi noutaa maatilan lohkot ja kartat maataloushallinnon Vipu-järjestelmästä tai
 • Luot Peltotuki-ohjelmalla itsellesi Peltotukeen synkronoidun Sirpin tunnukset (tunnus = Peltotuen lisenssinumero) ja lähetät tilan tiedot Peltotuesta Sirppiin

Pääkäyttäjänä voit halutessasi luoda alikäyttäjiä ja antaa heille käyttöoikeuksia tilan tietoihin. Pääkäyttäjä voi päättää jokaisen alikäyttäjän käyttöoikeuden laajuuden.

Alikäyttäjän luominen ja käyttöoikeuksien antaminen:

 • Avaa Sirpin valikko ruudun vasemmasta yläkulmasta ja valitse sieltä Käyttöoikeudet
 • Lisää alikäyttäjä Alikäyttäjät-rivin +-napilla
 • Alikäyttäjä saa automaattisesti käyttäjätunnuksen ja kertakäyttösalasanan. Ota tunnus ja salasana ylös ja anna ne alikäyttäjälle.
 • Lisää käyttöoikeus Käyttöoikeudet-rivin +-napilla.
  1. Valitse listalta sen alikäyttäjän käyttäjätunnus, jolle haluat antaa käyttöoikeudet.
  2. Valitse, haluatko antaa oikeudet Koko tilalle / Tietylle tapahtumalajille (esim. kylvö) / Tietylle lohkolle.
  3. Valitse, haluatko antaa tapahtumiin Lukuoikeudet / Lisäys- ja muutosoikeudet
  4. Valitse karttamerkintäoikeudet ja niiden laajuus: Luku / Lisäys ja Muutos / Ei oikeutta

Jos alikäyttäjälle annetaan lohkotapahtumien Lisäys- ja muutosoikeudet, hän saa samat oikeudet myös varastokirjanpitoon.

Alikäyttäjän käyttöoikeuskokonaisuus voi koostua useista eri tyyppisistä oikeuksista. Voit halutessasi lisätä oikeuksia Käyttöoikeudet-rivin +-napilla. Muista kuitenkin, että usein sekä sinulle että alikäyttäjälle on helpompaa, jos käyttöoikeudet ovat yksinkertaisia ja selkeitä.

Voit muokata käyttöoikeuksia klikkaamalla listalla näkyvää käyttöoikeustekstiä. Muokkausruudulla on Poista-nappi, jolla voit poistaa käyttöoikeuden. Voit muokata ja poistaa alikäyttäjiä klikkaamalla listalla näkyvää alikäyttäjän nimeä.

Sirpin neuvojakäyttö

Jos käytät Peltotuen neuvojaversiota, voit halutessasi lähettää kaikkien Peltotuessa olevien tilojen tiedot Sirppiin. Sinusta tulee Sirpin pääkäyttäjä kaikille niille tiloille, joiden tiedot lähetät. Pääkäyttäjänä voit perustaa alikäyttäjiä ja antaa heille tarvittavat käyttöoikeudet. Voit antaa isännälle täydet oikeudet lisätä ja muuttaa oman tilansa tapahtumia ja karttamerkintöjä Sirpissä.

Vuoden kulku voi mennä esim. seuraavasti:

 • Neuvoja tekee Peltotuella viljelysuunnitelman ja siirtää sen toteutuneen pohjaksi.
 • Neuvoja synkronoi Peltotuen tiedot Sirppi-pilvipalveluun
 • Isäntä näkee viljelysuunnitelman kännykän tai tabletin Sirppi-mobiilisovelluksesta, kuittaa tapahtumat tehdyksi ja muuttaa niitä tarvittaessa.
 • Neuvoja synkronoi Peltotuen tiedot uudelleen, jolloin isännän tekemät muutokset tulevat Peltotukeen.
 • Neuvoja tulostaa lohkokirjanpidon.

Voit neuvojana päivittää suunnitelmaa milloin tahansa. Synkronointi tuo aina ensin Sirpissä tehdyt muutokset Peltotukeen ja vie sitten Peltotuen kaikki tapahtumatiedot Sirppiin. Voit esim. kesällä suunnitella kasvinsuojelun Peltotuella, ja ruiskuttaja näkee reseptin kännykässä. Haluttaessa hän voi lisätä kasvinsuojeluaineita tai havaintoja myös suoraan Sirppiin.

Huomaa, että sitten kun Sirppi tulee maksulliseksi, jokaisen tilan käyttö veloitetaan pääkäyttäjältä. Käyttömaksu on tilakohtainen. Neuvoja voi veloittaa isänniltä heitä koskevan käyttömaksun. Toistaiseksi Sirppi on kaikille ilmainen ja jatkossakin jokaiselle tilalle annetaan vähintään vuoden ilmainen käyttöaika*. Vuosimaksu pyritään pitämään mahdollisimman pienenä (ehkä 50 e + alv) ja sillä rahoitetaan sovelluksen kehitys ja ylläpito.

Alikäyttöoikeuden antaminen viljelijälle, neuvojan toiminta kohta kohdalta:

Neuvoja voi olla usean tilan Sirppi-pääkäyttäjä. Viljelijöille hän voi antaa täydet alikäyttöoikeudet. Näin viljelijä näkee tiedot omasta kännykästään Sirppi-sovelluksella ja voi mm. kuitata tapahtumat tehdyiksi heti pellolla. Neuvoja saa viljelijän Sirppiin tekemät muutokset omaan Peltotuki-ohjelmaansa tekemällä uuden Sirppi-synkronoinnin.

Neuvojan toiminta kohta kohdalta:

 1. Nouda tilan tiedot Vipusta Peltotukeen Nouda hallinnon järjestelmästä -toiminnolla. Samalla Peltotuki noutaa tilan lohkokartat.
 2. Lähetä tilan tiedot Peltotuesta Sirppiin.
 3. Kirjaudu Sirppi-sovellukseen omilla pääkäyttäjän tunnuksillasi.
 4. Avaa Sirpin sivuvalikko ruudun vasemmasta yläkulmasta ja valitse käsittelyyn äsken Sirppiin lähettämäsi tila.
  • Näet neuvojana kaikki ne tilat, joiden pääkäyttäjä olet.
  • Kukin viljelijä näkee vain oman tilansa sen mukaan, miten määrittelet hänelle seuraavaksi käyttöoikeudet.
 5. Valitse Sirpin sivuvalikosta kohta Käyttöoikeudet.
 6. Klikkaa Alikäyttäjät-rivin +-nappia ja lisää viljelijästä alikäyttäjä. Ota ylös hänelle annettu käyttäjätunnus ja kertakäyttösalasana ja anna ne viljelijälle.
  • Viljelijän käyttäjätunnus on muotoa 12345_1, jossa 12345 on sinun Sirppi-tunnuksesi.
  • Alikäyttäjätunnuksen lisääminen ei vielä anna oikeutta käsitellä minkään tilan tietoja. Se vain mahdollistaa kirjautumisen Sirppiin. Käyttöoikeudet määritellään seuraavassa vaiheessa.
 7. Klikkaa Käyttöoikeudet-rivin +-nappia ja lisää viljelijälle käyttöoikeudet.
  • Valitse listalta äsken perustamasi alikäyttäjän käyttäjätunnus.
  • Valitse listalta, että käyttöoikeuden laajuus on Koko tila.
  • Valitse listalta, että annat tapahtumiin Muokkaus- ja lisäysoikeudet. Samalla hän oikeudet myös varastokirjanpitoon.
  • Valitse listalta, että annat kartalle Muokkaus- ja lisäysoikeudet.
 8. Pyydä viljelijää lataamaan Sirppi-sovellus puhelimensa sovelluskaupasta ja kirjautumaan Sirppiin sinulta saamillaan tunnuksilla. Ensimmäisellä käynnistyksellä Sirppi pyytää häntä vaihtamaan salasanan.

Valikko: Varastokirjanpito, käyttöoikeudet, omat tiedot, salasanan vaihto, asetukset ym.

Pääset Sirpin valikkoon klikkaamalla vasemman yläkulman valikkopainiketta.

Valikosta voi käynnistää lohkokirjanpidon ja varastokirjanpidon, tehdä viljelysuunnitteluun liittyviä toimenpiteitä, siirtyä alikäyttäjien käyttöoikeuksien hallintaan, valita taustakartan ja kartalla näytettävät tekstit, muuttaa omia tietoja, käynnistää Sirpin uudelleen, katsoa ohjetta ja kirjautua ulos.

Sirpin ylläpidon, käyttötuen ja laskutuksen takia on erittäin tärkeää, että pääkäyttäjän tiedot ovat aina ajan tasalla. Voit katsoa ja muuttaa omia tietojasi klikkaamalla vasemman yläkulman valikkokuvaketta, valitsemalla Asetukset ja sieltä Omat tiedot.

Pääkäyttäjä voi Omissa tiedoissa ylläpitää nimeä, sähköpostiosoitetta ja puhelinnumeroa sekä vaihtaa salasanansa. Alikäyttäjä voi vaihtaa salasanansa. Jotta muutokset voidaan tallentaa, ruudulla pitää antaa myös palvelun nykyinen salasana.

Jos vaihdat salasanan, palvelu kirjaa sinut ulos ja sinun on kirjauduttava uudelleen uudella sanasanalla. Sulkeminen ja uudelleen käynnistys voi kestää hetken, odota siis muutama sekunti rauhassa.

Normaalikäytössä Sirpistä ei tarvitse erikseen kirjautua ulos tai uudelleen sisään. Sirpin käynnistyksessä näkyviin tulee hetkeksi kirjautumisruutu, mutta usein parin sekunnin kuluttua ohjelma jatkaa ilman uutta tunnusten kirjoittamista.

Huom! Sirpin ja kaikkien muiden kännykkäsovellusten takia on tärkeää, että kännykässä on käytössä tunnuskoodi, jota kysytään aina, kun kännykkä avataan.

Päivitykset

Sirppiä kehitetään jatkuvasti. Kaikki kehitysehdotukset ovat tervetulleita sähköpostilla osoitteeseen asiakaspalvelu@sirppi.fi . Tavoitteemme ovat korkealla ja kaikki nykyaikaisen tekniikan mahdollistamat, käyttäjiä aidosti helpottavat ominaisuudet ovat tavoitteena myös Sirpissä. Kaikkia toiveita ei toki voida toteuttaa, mutta kaikki toiveet käsitellään ja pohditaan tarkasti. Kehityksessä painotetaan niitä asioita, joita useat käyttäjät toivovat ja tarvitsevat.

Sirppi-mobiilisovellus voidaan päivittää puhelimen sovelluskaupan kautta. Jos sinulla on sovelluskaupassa valittuna Sirpin automaattipäivitys, saat uudet ohjelmaversiot automaattisesti.

Päivityksistä informoidaan sivulla www.sirppi.fi/ajankohtaista, Sirppi-sovelluksen kautta lähetettävillä viesteillä ja tarvittaessa sähköpostin kautta. Pidä aina oma sähköpostiosoitteesi ajan tasalla. Pääset tarvittaessa muuttamaan sitä Sirpin toiminnolla Omat tiedot.

Käyttötuki ja ongelmatilanteet

Jos sinulla on ongelmia Sirpin käytössä tai kaipaat ohjeita, katso niitä ensimmäiseksi sivulta www.sirppi.fi.

Jos Sirpin nettisivulla olevat ohjeet eivät auta, voit ottaa yhteyttä Sirpin käyttötukeen sähköpostiosoitteella asiakaspalvelu@sirppi.fi . Liitä sähköpostiin myös puhelinnumerosi!

Ohjeita mobiilisovelluksen ongelmatilanteisiin:

 • Jos sovellus ei tunnu toimivan normaalisti, käynnistä se uudelleen klikkaamalla vasemman yläkulman valikkokuvaketta ja valitsemalla Käynnistä uudelleen. Käyttäjätunnusta tai salasanaa ei tarvitse yleensä kirjoittaa uudelleen.
 • Jos uudelleenkäynnistys ei auta ja nettiyhteys toimii, kannattaa ottaa yhteyttä käyttötukeen sähköpostiosoitteella asiakaspalvelu@sirppi.fi . Liitä sähköpostiin myös puhelinnumerosi!
 • Voit tarvittaessa poistaa Sirpin tallennustiedot puhelimesta. Tarve on hyvin harvinainen. Eri puhelinmerkeillä asetus on hieman erilaisten valikkojen takana, mutta toiminto itsessään on samanlainen. Eräissä Android-puhelimissa toiminto löytyy puhelimen kohdasta Asetukset / Sovellukset / Sovelluslista / Sirppi / Tallennustila / Tyhjennä tiedot. Koska Sirppi on aito pilvisovellus ja tiedot ovat palvelimella, tietojen tyhjennys puhelimesta ei hävitä Sirppiin tallennettuja lohko- tai karttatietoja. Ainoastaan puhelimessa tallessa ollut käyttäjätunnus, salasana ym. käyttötiedot nollataan.

Sirppi tarvitsee toimiakseen toimivan internetyhteyden. Jos yhteys on huono, sovellus voi toimia hitaasti tai ei ollenkaan. Tiedot ovat kuitenkin tallessa palvelimella ja voit jatkaa sovelluksen käyttämistä, kun internetyhteys taas toimii.

Jos gps-signaali on heikko, mm. tapahtumalistan päivitys ja kartan näyttö voivat hidastua. Jos otat lohkokirjanpidossa Näytä lähimmät ensin –valinnan pois, tapahtumalista ei odota gps-signaalia. Yleensä gps kuitenkin toimii ulkona hyvin, sisällä signaali on lähes aina heikko.

Sirpin kehittäjät keräävät tietoja mahdollisista ongelmatilanteista ja näitä tietoja käytetään apuna sovelluksen kehittämisessä. Jos sinulla on toistuvia ongelmia jonkin toiminnon kanssa, kerro asiasta sähköpostilla Sirpin asiakaspalveluun.

Sirppiä pyritään kehittämään jatkuvasti yhdessä käyttäjien kanssa. Rima on korkealla, mutta sinne on mahdollista päästä yhteistyössä Sirppi-yhteisön kanssa. Tehdään se yhdessä!

Vihjeitä tehokkaaseen käyttöön

Tutustuminen Sirppiin:

Tutustumisohjeita löydät kohdasta Miten voin helpoiten tutustua Sirppiin?

Kasvulohkokarttojen näkyminen:

Tulevan kasvukauden kasvulohkoja ei voi näyttää Sirpin kartalla ennen kuin ne on piirretty tukihaun yhteydessä Vipu-palvelussa. Kun olet piirtänyt lohkot Vipu-palvelussa:

 • Itsenäisessä Sirpissä (käyttäjätunnus = sähköposti) nouda hallinnon tiedot Sirppiin sivuvalikon toiminnolla Hae tiedot hallinnolta.
 • Peltotukeen synkronoidussa Sirpissä (käyttäjätunnus = PT:n lisenssinumero) nouda hallinnon tiedot Peltotukeen ja synkronoi sitten Peltotuki ja Sirppi. Tietojen nouto tehdään Peltotuen toiminnolla Lohkotietojen käsittely/Nouda hallinnon järjestelmästä. Sekä Peltotuki Pro että Peltotuki Micro noutavat normaalin hallinnon tietojen noudon yhteydessä myös kartat ja välittävät ne Sirppiin. Peltotuessa ei tarvitse olla valinnaista karttaosaa.

Huomaa, että Vipu-palvelussa piirretyn kartan voi noutaa piirtoa seuraavana aamuna. Lohkot ja kartat saa noudettua, vaikka tukihakemusta ei ole palautettu. Riittää, että lohkot on käsitelty Vipussa. Varsinaisen tukihakemuksen voit tehdä loppuun vaikka kylvöjen jälkeen.

Sirpin Kartta-välilehdellä voit katsella myös vanhojen vuosien Vipu-karttoja. Yläreunan vuosivalinnalla voit valita näytettävän vuoden. Kaikki -valinnalla näytetään sen vuoden kartta, jonka tapahtumat ovat näkyvissä Tapahtumat-välilehdellä.

Akun säästäminen:

Akun säästämiseksi Sirppi-sovellus käyttää gps-signaalia vain tarvittaessa. Jos olet Sirpissä Tapahtumat-välilehdellä, gps on normaalitilanteessa pois päältä. Kun tulet uudelle lohkolle ja haluat katsoa lohkon tietoja, päivitä tapahtumalista. Silloin gps laitetaan päälle hetkeksi ja lähimmät lohkot listataan listan alkuun. Gps-signaalin noutaminen kestää hetken, mutta tämä on aiheellista akun säästämisen takia. Jos lähin lohko ei tullut heti ylimmäksi, klikkaa päivitysnappia uudelleen. Puhelimen gps tarkentuu oltuaan hetken päällä.

Kun olet sovelluksen Kartta-välilehdellä, gps pidetään jatkuvasti päällä. Näin karttamerkintöjen teko onnistuu mahdollisimman tarkasti ja sovellus osaa tuoda ruudulle karttamerkintöjen ja lohkojen lisätietoja sen mukaisesti, missä liikut.

Sirppi-sovellusta ei tarvitse sammuttaa tai kirjautua ulos:

Sirppi-sovellusta ei tarvitse normaalisti koskaan sammuttaa. Näin sen saa nopeasti uudelleen auki.

Sirpistä ei tarvitse normaalisti koskaan kirjautua ulos kännykkäkäytössä. Käytä kuitenkin kännykän suojakoodia, joka kysytään aina kännykkää avattaessa. Suojakoodi on tärkeä paitsi Sirpin, myös muiden kännykässä näkyvien tietojen ja sovellusten takia (sähköposti, kalenteri, WhatsApp, Facebook, Google Drive…).

Pitkän käyttötauon aikana kännykkä saattaa nollata tallennetut salasanat ja kysyä myös Sirpin tunnukset uudelleen.

Tapahtumien suodatus:

Tapahtumien suodatuksella Sirpin käyttöä voi tehostaa huomattavasti. Jos suodatat Sirpissä näkyviin vain ne tapahtumat, jotka ovat ajankohtaisia, ruudulle mahtuu enemmän juuri oikeata tietoa. Suodatus voi olla esim. seuraava:

 • Keväällä kylvö, lannoitus ja siemen
 • Kesällä esim. Kasvinsuojelu 2 ja Havainto 2.
 • Puintiaikana puinti ja pääsato

Kun laitat Vain keskeneräiset -valinnan päälle, näet ruudulla vain ne suodatuksen mukaiset tapahtumat, joita ei ole vielä kuitattu tehdyksi.

Sopivat suodatusehdot ovat tila- ja tapauskohtaisia, mutta suodatusta kannattaa jokaisen käyttää. Suodatusta pääsee muuttamaan suoraan Tapahtumat-näkymän yläreunasta.

Karttamerkintöjen suodatus:

Karttamerkintöjen suodatuksen avulla voit ottaa näkyviin vain tietyn tyyppiset ja tiettynä vuonna tehdyt merkinnät. Tämä on kätevää esim. hukkakaurapesäkkeiden hakemisessa. Sirpin avulla voit suunnistaa oikeaan paikkaan.

Kartan vuosisuodatuksen avulla saat valittua myös sen, minkä vuoden kasvulohkokartta näytetään. Jos valitun vuoden karttaa ei ole koskaan lähetetty Sirppiin, sitä ei voida näyttää.

Vuosivalinnalla Kaikki näytetään kaikkina vuosina tehdyt karttamerkinnät ja sen vuoden kasvulohkokartta, jonka tapahtumat näkyvät Tapahtumat-välilehdellä.

Kuvallisen karttamerkinnän jakaminen:

Sirpin kartalle voi tehdä karttamerkintöjä ja merkintöihin voi liittää myös valokuvan. Merkinnän voi jakaa suoraan kännykästä esim. sähköpostilla tai WhatsApp-viestinä. Jaetun karttamerkinnän saaja saa valokuvan ja linkin, joka käynnistää selaimessa Sirppi-sovelluksen ja näyttää karttamerkinnän sijainnin.

Karttamerkinnän jakaminen on helppo tapa välittää tietoa esim. rehupaalien paikasta, kalkkikuorman kippauspaikasta tai energiapuukasasta. Jaetun merkinnän katsojan ei tarvitse kirjautua tai asentaa sovellusta. Linkin avaaminen selaimessa riittää.

Sirpin karttamerkinnän voi jakaa WhatsAppin kautta myös Google Maps -ajo-ohjeena.

Sirpin karttamerkinnöillä on paljon käyttöä myös muualla kuin maataloudessa. Metsän taimikonhoitotarve tai hyvä puolukkapaikka on helppo merkitä Sirpin kartalle. Valokuva antaa merkinnälle paljon lisäarvoa.

Jos keksit lisää hyviä karttamerkinnän käyttötapoja, lähetä niistä mieluusti viesti myös Sirpin asiakaspalveluun. Näin tiedot voidaan huomioida, kun sovellusta edelleen kehitetään. Parhaita vinkkejä voidaan jakaa myös muille Sirppi-käyttäjille.

UKK - Usein kysytyt kysymykset

Onko Sirppi-mobiilisovellus ilmainen?

Sirppi-mobiilisovellus on ilmainen. Sen lataaminen sovelluskaupasta ei maksa mitään.

Toistaiseksi myös Sirpin käyttö on kaikille ilmaista. Jatkossa sille tulee pieni vuosimaksu (ehkä 50 e + alv), jolla rahoitetaan sovelluksen kehitys ja ylläpito. Jatkossakin jokainen mukaan tullut tila saa vähintään vuoden ilmaista käyttöaikaa*. Toivomme mahdollisimman monen kokeilevan ilmaista sovellusta ja lähettävän meille kehitysehdotuksia ja kommentteja osoitteeseen asiakaspalvelu@sirppi.fi.

Unohdin salasanani. Voitteko lähettää minulle uuden salasanan?

Tietoturvasyistä me emme tiedä salasanaasi. Voit kuitenkin itse tilata uuden salasanan:

 1. Klikkaa Sirpin kirjautumisruudun Salasana hukassa? -linkkiä. Saat sähköpostiisi uuden kertakäyttösalasanan. Alikäyttäjän kertakäyttösalanana lähetetään pääkäyttäjän sähköpostiin.
 2. Kirjaudu kertakäyttösalasanalla Sirppiin. Sovellus pyytää valitsemaan uuden pysyvän salasanan ja kirjaa sinut ulos.
 3. Kirjaudu uudella salasanallasi Sirppiin ja asia on ok.

Jos käytät Peltotuki-ohjelmaan synkronoitua Sirppiä, voit nähdä käyttäjätunnuksesi ja vanhan salasanasi Peltotuki-ohjelman Sirppi-synkronointi -ruudulta. Jos vaihdat uuden salasanan Sirppiin, muista lopuksi vaihtaa se myös Peltotukeen seuraavasti:

 1. Mene Peltotuen Sirppi-synkronointi -toimintoon.
 2. Siirry Erikoistoiminnot-välilehdelle.
 3. Valitse toiminto Tallenna uusi salasana ja tallenna Peltotukeen sama salasana, jonka otit käyttöön Sirpissä. Näin synkronointi onnistuu myös jatkossa.

Miksi lohko-otsikon oikeassa reunassa näkyy kysymysmerkki eikä etäisyyttä lohkolle, kuten yleensä?

Lohkon paikkatieto luetaan hallinnon kasvulohkokartalta (Vipu-kartalta). Jos Sirppi ei ole saanut käsiteltävän vuoden kasvulohkokarttaa, etäisyyttä lohkolle ei voida laskea. Toinen vaihtoehto on, että yksittäistä lohkoa on muutettu tukihaussa ja uutta lohkoa ei ole vielä kartta-aineistossa.

Kun piirrät kasvulohkot tukihaun aikaan Vipu-palvelussa, voit seuraavana aamuna noutaa kartat Sirppiin sivuvalikon toiminnolla Hae tiedot hallinnolta (itsenäinen Sirppi).

Jos käytät Peltotukeen synronoitua Sirppiä, hae hallinnon tiedot Peltotukeen toiminnolla Hallinnon tietojen nouto. Tee tietojen noudon jälkeen tietojen synkronointi Sirppiin. Näin Sirppi saa kartan ja lohkojen paikkatiedot.

Tarkempia tietoja Sirpin ohjeen kohdassa Tapahtumien katselu ja kuittaus pellolla.

Miksi lohko-otsikon oikeassa reunassa näkyy etäisyystiedon edessä ~-merkki?

Lohkon paikkatieto luetaan hallinnon kasvulohkokartalta. Jos kuluvan vuoden kasvulohkokarttaa ei ole vielä käytettävissä, Sirppi pyrkii käyttämään edellisen vuoden karttaa apuna lohkojen paikannuksessa.

~-merkki etäisyysluvun edessä tarkoittaa, että tieto perustuu edellisen vuoden karttaan. Valtaosalla lohkoista paikannus toimii ongelmitta myös vanhan kartan perusteella. Paikannusvirheitä voi esiintyä lohkoilla, joiden kasvulohkojako on muuttunut huomattavasti viime vuodesta. Silloin lähin kasvulohko ei välttämättä näy ylimpänä.

Kannattaa piirtää lohkot Vipu-palvelussa heti, kun tukihaku avautuu. Seuraavana aamuna hallinnon tiedot voi noutaa Sirppiin. Näin ~-merkki poistuu.

Tarkempia tietoja Sirpin ohjeen kohdassa Tapahtumien katselu ja kuittaus pellolla.

Sirppi näyttää useimmiten lähimmän lohkon tapahtumat ylimpänä, mutta ei ihan aina. Miksi?

Tähän on kaksi syytä. Ensimmäinen on gps-signaalin epätarkkuus. Akun säästämiseksi gps laitetaan päälle vain hetkeksi, kun klikkaat Sirpin tapahtumaruudun yläreunan Päivitys-nappia. Aluksi gps on usein epätarkka. Jos klikkaat ruudun päivitystä uudelleen, gps saattaa olla jo tarkempi. Tarkkuus vaihtelee myös paikan ja ajankohdan mukaan.

Toinen syy voi olla se, että lohkon paikkatietoa ei tiedetä eli lohko puuttuu kartalta. Tällöin lohko-otsikon oikeassa reunassa näkyy kysymysmerkki. Kysymysmerkkilohkot näytetään ylimpinä, jotta käyttäjä huomaisi ne ja korjaisi puutteen. Katso tarkemmat tiedot edellisistä kysymyksistä.

Jos yhdistät tai jaat peruslohkon, tämän lohkon kasvulohkoja ei välttämättä saada heti noudettua Vipu-palvelusta.

Ilmainen Peltolohkot-linkki sähköpostiin

Normaalin Sirpin käytön lisäksi Sirpin selainversio sisältää kaikille vapaan, erittäin yksinkertaisen peltolohkojen haku- ja jako-ominaisuuden. Toiminto löytyy osoitteesta www.sirppi.peltolohkot ja on tarkoitettu mm. peltolohkojen jakamiseen ilman Sirpin asentamista.

Ilmaisen Peltolohkot-linkin toiminta:

 • Palvelu on vapaasti kaikkien käytettävissä.
 • Saat sähköpostiisi linkin, jota klikkaamalla näet tilasi peltolohkot missä tahansa.
 • Lohkolinkin katsominen onnistuu selaimella ilman kirjautumista.
 • Voit halutessasi välittää linkin muille (urakoitsija, neuvoja, siemenviljelytarkastaja ...).
 • Lohkolinkin kartalla näkyvät myös kasvulohkot ja viljelykasvit.
 • Taustakarttana on Maanmittauslaitoksen maastokartta tai ilmakuva.
 • Linkin kautta voi nähdä myös esikasvit ja viime vuoden lohkojaon.
 • Haluttaessa kartalla näkyvät myös kiinteistörajat.

Toiminto kysyy tilatunnuksen ja sähköpostiosoitteen, noutaa lohkot Vipu-palvelusta ja lähettää lohkolinkin sähköpostiisi. Lohkolinkkiä luotaessa tarvitset kertaluonteisesti pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Näin toiminto on EU:n tietosuoja-asetuksen mukainen. Hallitset itse tietojasi ja voit itse päättää, kenelle haluat linkin jakaa vai käytätkö sitä vain itse.

Halutessasi voit kirjautua samalla sähköpostiosoitteella ja salasanalla myös Sirppi-mobiilisovellukseen. Sirpin voit asentaa ilmaiseksi puhelimesi sovelluskaupasta. Sirppi-mobiilisovelluksella voi mm. tehdä karttamerkintöjä, etsiä hukkakaurapaikkoja maastosta ym. Tarkempia tietoja löytyy muualta tästä ohjeesta.

Lohkolinkki-toimintoa kehitetään käyttäjäpalautteen mukaan. Lähetä toiveesi osoitteeseen asiakaspalvelu@sirppi.fi!